sterownie ogrzewaniem

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
Davideq
Posty: 3
Rejestracja: 7 maja 2017, o 07:07

sterownie ogrzewaniem

Post autor: Davideq » 18 lis 2017, o 13:34

Witam.
Do MTN649212 od Schneidera mam podpięte zawory do podłogówki. Do jednego z wyjść podpięta jest pompa. Jak zrealizować funkcję, w której wyjście na pompę rozłącza się dopiero gdy wszystkie inne mają stan 0? Użyłem funkcji logicznej OR z tego kanału ale działa prawidłowo tylko przy połączeniu obiektu z jedną grupą. Jeżleli użyje sie jej w kilku grupach to nie działa. Jaką inną funkcją można to zrealizować?
Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: sterownie ogrzewaniem

Post autor: Gadgetman1 » 18 lis 2017, o 13:57

A logiczne AND?. Masz chyba 8 wejść i jedno wyjście. Jeżeli do każdego wejścia podasz adresy grupowe z aktora załączającego siłowniki to z chwilą gdy stan wszystkich wyjść będzie miał "0" to wyśle ci telegram o pożądanej wartości "0" lub"1" , czyli u ciebie "0".

Davideq
Posty: 3
Rejestracja: 7 maja 2017, o 07:07

Re: sterownie ogrzewaniem

Post autor: Davideq » 18 lis 2017, o 14:37

Jeszcze raz tylko może trochę wolniej :)
Mam 11 siłowników podpiętych do 11 wyjść bo 12 to pompa.
Siłowniki są pogrupowane po kilka więc mam 5 grup adresowych i tym samym pięć sensorów.
Mógłbyś trochę jaśniej napisać jak to zrealizować?

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: sterownie ogrzewaniem

Post autor: Gadgetman1 » 18 lis 2017, o 16:19

Co u ciebie jest sensorem?. Czujnik temp. typy np. PT 100 czy czujnik temp w przycisku (pokojowy)?
A.G POKÓJ 1 uzyskuje "0"
A.G POKÓJ 2 uzyskuje "0"
A.G POKÓJ 3 uzyskuje "0"
A.G POKÓJ 4 uzyskuje "0"
A.G POKÓJ 5 uzyskuje "0"
Wszystkie te adresy w logice są na wejściu gdzie po ustawieniu pożądanych wartości ,u ciebie "0" i po osiągnięciu tych wartości we wszystkich A.G. na wyjściu adresu grupowego np. WYŁĄCZANIE POMPY MIESZAJĄCEJ wyśle ci telegram o wartości "0".

Davideq
Posty: 3
Rejestracja: 7 maja 2017, o 07:07

Re: sterownie ogrzewaniem

Post autor: Davideq » 18 lis 2017, o 16:45

Zrobione. Dzięki!!!
Problemem było to, że MTN649212 nie posiada wyjścia logicznego. Jest tylko po jednym wejsciu logicznym przypisanym do kanału. Całe szczęście czujniki temp. mają ich pod dostatkiem :)))))
Dzięki serdeczne za raz jeszcze za naprowadzenie na właściwy trop.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: sterownie ogrzewaniem

Post autor: Gadgetman1 » 18 lis 2017, o 16:52

Właśnie tak pomyślałem że logika w aktorze jest tylko przypisana do jednego kanału.Zapewne teraz ci się w domu cieplej zrobiło. Jak już tworzysz tą inteligentną instalację to proponuję zaopatrzyć się w jakiś moduł logiczny.Podstawa I.D.

ODPOWIEDZ