Jakie zugi do rozdzielni

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
ckacz
Posty: 7
Rejestracja: 11 lut 2017, o 12:57

Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: ckacz » 16 lut 2017, o 20:08

Witam ,
Jakie zugi są lepsze wciskane czy skręcane , i gdzie najlepiej je kupić.
Pozdrawiam

Gadgetman1
Posty: 134
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: Gadgetman1 » 17 lut 2017, o 21:55

Takie rzeczy chyba są uwzględnione przez projektanta instalacji. Jeżeli masz małe obciążenie spokojnie możesz użyć wtykane Wago TopJobs ,weldemuller,Phoenix etc. Jeżeli wyjście jest obciążone np. 6 kw piecem to raczej zastosujesz skręcane oczywiście musisz użyć określonej siły skręcania aby 4mm przewód nie zrobił się płaski. To jest w projekcie. Gdzie kupić? Google search ,każda hurtownia elektryczna,alledrogo,olx, sprzedają na paczki.

electrocontrol
Posty: 11
Rejestracja: 10 sty 2015, o 20:21

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: electrocontrol » 17 lut 2017, o 22:04

Złączki sprężynowe są równie skuteczne, jak skręcane. Są zlaczki Wago do przewodów 185mm2, więc nie wiem skąd pomysł, że od 6kW zlaczki powinne byćwiczenia skręcone. Ja stosuję bardzo często sprężynowe na przekroje od 1,5mm2 do 16mm2 i nie ma z tym żadnego problemu. A montaż zdecydowanie łatwiejszy.
www.ElectroControl.pl

ckacz
Posty: 7
Rejestracja: 11 lut 2017, o 12:57

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: ckacz » 17 lut 2017, o 22:41

Takie rzeczy chyba są uwzględnione przez projektanta instalacji
Nie ma na to projektu (jest tylko elektryczny) to mały domek . Zastanawiam się jeszcze jak rozszyć żyłę żółto-zieloną z przewodów z oświetlenia 4x1,5 czy dawać specjalnego zuga czy bezpośrednio na typową listwę uziemiającą ?

electrocontrol
Posty: 11
Rejestracja: 10 sty 2015, o 20:21

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: electrocontrol » 18 lut 2017, o 00:06

Zwykle stosuję zlaczki piętrowe. Każdy przewód 3-żyłowy podłączam do jednej złączki, a przy większej ilości żył trzeba dołożyć jedno lub dwupietrowe. Wtedy przewód ochronny podłączam do zlaczki. Trzeba tylko pamiętać o podłączeniu całej szyny montażowej w rozdzielnicy do uziemienia.
www.ElectroControl.pl

ckacz
Posty: 7
Rejestracja: 11 lut 2017, o 12:57

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: ckacz » 18 lut 2017, o 07:58

A jeszcze zastanawiam się jakich kabelków użyć do łączenia aktorów z zugami linki i listew grzebieniowych czy ładnie wyprofilowanego drutu , na całość powinno wystarczyć 60 pól , ale chcę dać rozdzielnice 80-100 pól
żeby rezerwa była na przyszłość .

electrocontrol
Posty: 11
Rejestracja: 10 sty 2015, o 20:21

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: electrocontrol » 18 lut 2017, o 12:01

Ja preferuję linkę, ale w rozdzielnicy do zabudowy modułowej nie stosuję listew grzebieniowych.
www.ElectroControl.pl

zejnowski
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2018, o 11:49

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: zejnowski » 11 lip 2018, o 10:16

Trochę odgrzebię temat.

Co z łączęniem kilku magistrali knx, które się spotykają w rg? W jaki sposób najlepiej to zrobić?

Magistralę łatwiej było położyć promieniście niż tylko szeregowy. W rg będę miał ok 10 kabli/przewodów magistrali knx wycbodzcych na obiekt?

Może ktoś prostuje jakimś zdjęciem?

Gadgetman1
Posty: 134
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: Gadgetman1 » 11 lip 2018, o 11:28

Proponuję zrobić na zugach z mostkiem. U mnie do rozdzielni wchodzi około 40 kabli magistrali knx w zasadzie to każdy port magistrali ma swój własny obwód . Wszystko jest wpięte pod zugi na mostkach. Nie zaobserwowałem żadnych problemów z funkcjonowaniem magistrali knx.

zejnowski
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2018, o 11:49

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: zejnowski » 12 lip 2018, o 10:09

Wczoraj gadałem z przedstawicielem Schneidera od KNX. Przy małych ilościach magistrali mówił, że najlepiej pod kostkę knx przy aktorach w rg. Przy dużych ilościach kabli pewnie by się skończyło tak jak napisałeś.

Z ciekawości to nie przerost formy nad treścią kłaść każdą magistralę osobno?

Gadgetman1
Posty: 134
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: Gadgetman1 » 12 lip 2018, o 13:32

Rób jak uważasz. Z racji tego że u mnie każdy port magistrali jest zasilany dodatkowo napięciem 24 v DC ,zrobiłem tak jak pisałem.

cezary_bws
Posty: 19
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 13:56

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: cezary_bws » 25 lip 2018, o 12:30

Układanie magistrali gwiaździście to w sumie marnotrawstwo przewodów i dokładanie sobie roboty. Poza rzeczywiście usprawiedliwionymi przypadkami. Bo robienie tak "na wszelki wypadek" nie jest usprawiedliwieniem. Co to za prądożerne moduły, które wymagają dodatkowego zasilania 24V?
Nawet PriOny nie potrzebują oddzielnego zasilania na każdy port. Tak samo panele Zennio Z41 czy inne. Chyba że to jakaś własna produkcja.
Ale jesli do rozdzielnicy schodzi się większa ilość przewodów magistralnych, to ja stosuję jedno z dwóch rozwiązań:
- kostki WAGO do KNX, ale 8-krotne, wsuwane w uchwyty do zapięcia na szynę DIN 243-112 lub 113 (tańsze)
- złączki TopJobs WAGO z serii 2000-140x w różnych kolorach i łączone mostkami grzebieniowymi (bardziej eleganckie)

Gadgetman1
Posty: 134
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: Gadgetman1 » 25 lip 2018, o 19:37

[quote=cezary_bws Co to za prądożerne moduły, które wymagają dodatkowego zasilania 24V?
Busch Jaeger 6120/13 UP zasilające 2-3 krotne ramki Prionów. Napięciem z magistrali zasilisz tylko jedną ramkę. Na całą magistralę zużyłem 300 mb przewody magistralnego. Kwota 450zł przy całej tej instalacji to jest nic nie znaczący wydatek.

cezary_bws
Posty: 19
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 13:56

Re: Jakie zugi do rozdzielni

Post autor: cezary_bws » 25 lip 2018, o 23:27

300m przewodu magistralnego to rzeczywiście niedużo, chyba jakiś apartament, bo na dom by było mało.
Układając typową magistralę zużywamy więcej w domach. Ale pal sześć cenę, jak ktoś kupuje PriOny, to koszt całego przewodu 300m zmieści się w marży jednego przycisku :-)
Ale tak czy inaczej, teraz nie chcę zmyślać, ale chyba na całą instalację 800m2 domu nie poszły nam więcej niż 2 zasilacze 24V na PriOny. Z tym, że nie było tam paneli TFT, to fakt. Ale nawet ABB pisze, że na 1 linii może być 16 paneli.

ODPOWIEDZ