Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Programowanie i parametryzacja urządzeń systemu KNX / EIB przy pomocy programów narzędziowych.
Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 17 lis 2016, o 12:44

Witam wszystkich!

Potrzebuje waszej pomocy w zwiazku problemem jaki sie pojawil podczas programowania panelu dotykowego firmy JUNG.

Podczas przypisywania w aplikacji roznch funkcji (obiektow) - w ETS´ie pojawiaja mi sie obiekty zbiorowe. Mianowicie wszystkie obiekty pelniace funkcje 1 bitowe laduja w jednym obiekcie zbiorowym ze wszystkimi adresami grupowymi przypisanymi do nich. W sieci znalazlem informacje ze nalezy utworzyc tabele filtrow lub zastosowac sprzeglo. W moim przpadku uwazam ze tabela filtrow powinna wystarczc - jednak nie jestem w stanie (nie umiem) jej utworzyc w ETS 5. Prosilbym o pomoc w rozwiazaniu tego problemu.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 17 lis 2016, o 17:24

Chodzi ci o to że że w obiektach grupowych panelu masz tak zapisane przydzielone AG.?,jak na zdjęciu poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 17 lis 2016, o 22:16

Nie wiem co i gdzie to wyczytałeś ale sprzęgła w zasadzie stosuje się do:A. Fizyczne dzielenie różnych obwodów elektrycznych (linia i zakres); bezpieczeństwo elektryczne
B. Ograniczenie obciążenia magistrali (telegramy) podczas pracy .
Mając jedną linię i 20 urządzeń nie potrzebujesz żadnego sprzęgła. Tablice filtrów ustawia się ręcznie w drzewie Ets -TOPOLOGIA- OBSZAR - LINIA . Wątpię aby ci to coś pomogło. Sam panel to tylko zwykły przycisk z wyświetlaczem . Jeżeli są tam funkcje typu "GATE",LOGIC GATE" etc. to zawsze tylko przypisujesz istniejące AG. w projekcie lub je utworzysz które automatycznie są dodawane do projektu lub importowane. Czy sam panel wymaga podłączenia do sprzęgła? Wyczytałeś gdzieś to w instrukcji .W czym masz problem ?. Nie działa ,nie wysyła telegramów czy co?. Nie wiem czy znalazłem prawidłowego pdf z instrukcją obsługi ale wygląda prawie identycznie z Gira info panel ,funkcje i programowanie jest prawie identyczne. Uwierz mi nie potrzebujesz niczego. To jest ten link?
http://descargas.futurasmus-knxgroup.or ... ip_thb.pdf

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 18 lis 2016, o 19:26

Gadgetman1 pisze:Chodzi ci o to że że w obiektach grupowych panelu masz tak zapisane przydzielone AG.?,jak na zdjęciu poniżej.
Dokładnie tak mi wskazuje.



W instrukcji jest napisane (tej z linku) na stronie 39 - 4.2.4 Funktionsbeschreibung:

Innerhalb der ETS werden für jedes projektierte
Datenformat Sammelobjekte mit allen zugeordneten Gruppenadressen angezeigt, damit ggf.
Filtertabellen von KNX/EIB Bereichs-/ oder Linienkopplern generiert werden können.

Tylko tu pisze że "można" wygenerować tabelę lub użyć łącznika liniowego.



Panel zaprogramowałem wstępnie i podpiąłem - okazało się że ściemniacz działa, natomiast przyciski załączające oświetlenie nie działały. W ETS zauważyłem że wszystkie adresy grupowe 1 bit zał/wył wylądowały w Objektsammlung . Natomiast adres grupowy od ściemniacza wylądował w drugim Objektsammlung ale był to tylko jeden adres grupowy - więcej tego nie sprawdzałem. Stąd mój tok myślenia że to przez to, nie wykluczam po drodze jakiegoś innego błędu.
Spróbuję w poniedziałek jeszcze coś z tym zrobić - jeszcze raz sprawdzić ewentualnie coś inaczej przypisać, skoro te "Objektsammlung" mają działać.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 18 lis 2016, o 19:36

Kombinuj dalej bo ja mam identycznie w Gira info panel i wszystko działa bezproblemowo.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 22 lis 2016, o 19:06

Udało mi się zrealizować załączanie z panelu, feler był po mojej stronie, błąd przy projektowaniu i dodawaniu obiektów w aplikacji. Aktualnie wszystko nabiera rumieńców i zmierza w dobrym kierunku, mam tylko aktualnie problem z wyświetlaniem na panelu aktualnych wartości fizycznych (temp, wiatr). wyświetlają mi się tylko kreski lub wartość równa zero - mimo że sensory wysyłają regularnie wartość rzeczywistą.

Pozdr!

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 22 lis 2016, o 20:12

A masz na Mikołaja prezent....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 4 gru 2016, o 19:42

Wielkie dzięki za screeny. Moje ustawienia też są podobne jednak na wyświetlaczu mi się wartości nie aktualizują. Gdy kliknę na wyświetlaczu przycisk to mi się wyświetla wartość 0.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 4 gru 2016, o 19:45

Podobnie jest z symbolami na panelu które mają wyświetlać stan dla wiatru/deszczu. Mimo że wysyłany jest telegram to one mi się nie wyświetlają.
W Datenogger nie mam nic - służy on do wyświetlania wykresów ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 4 gru 2016, o 20:02

Zakładam że adres grupowy jest przypisany do prawej górnej ikonki. Temperatura ma się wyświetlać ciągle bez żadnego kliknięcia. Po kliknięciu danej ikonki (podczas programowania)rozwijają ci się 4 ukryte przyciski -funkcje. Do pierwszego przydzielasz funkcje "OTWÓRZ STRONĘ" Możesz otworzyć np. stronę z 24 godz. logami temper. wewnątrz hali etc.. Dattenlogger służy do zapisywania wartości np: temp. w określonym przedziale czasowym. 24/h ,7-dni,1 miesiąc, rok.
Jakbyś dobrze się doczytał. to po naciśnięciu wysyłasz wartość 0 dlatego ciągle widzisz 0 :mrgreen:
https://drive.google.com/file/d/0B0kBjW ... sp=sharing

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 4 gru 2016, o 21:41

Jakbyś dobrze się doczytał. to po naciśnięciu wysyłasz wartość 0 dlatego ciągle widzisz 0 :mrgreen:


Znam, wypróbowałem z innymi wartościami też :mrgreen:

Jeżeli nie używam dodatkowych ukrytych przycisków (nie mam ich), mam tylko jeden obiekt (wartość) to też mi się nie aktualizuje. Wartości są wysyłane cyklicznie do magistrali (do adresu grupowego). Pokombinuję jeszcze coś na czasie.

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 4 gru 2016, o 22:06

Zmień tą funkcję w 1-szym z ukrytych 4 przycisków na "otwórz stronę".
Nie wiem co jest ale ostatnio nie mogę dodawać screenshotów. Ciągle info że plik jest za duży a plik ma tylko 450kb.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 5 gru 2016, o 14:09

Mi wchodzily dopiero ponizej 200kb. Stosujac ''otworz strone''. Musze podac jakas strone do ktorej bedzie sie to odnosilo lub poprostu zostawic ''wstecz''

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Elnino » 8 gru 2016, o 14:53

Wykonalem wszelakie kombinacje i puki co wartosci mi sie nadal nie wyswietlaja, niestety. Sprobuje jeszcze na czasie zrobic strony z wykresami i przyporzadkowac je do elementow wyswietlajacych wartosc (zobacze czy moje wartosci z czujnikow docieraja do panela).
Kolejna sprawa jaka chce zrealizowac, jest ustawienie obiektow blokujacych - mianowicie nie moge znalezc opcji jak zrealizowac obiekt blokujacy w panelu. Co zamierzam tym osiagnac:
Zamontowalismy do drzwi elektroniczne klucze otwierajace drzwi za pomoca kodu. Maja one byc aktywne w okreslonym przedziale czasowym (ok. czas pracy na hali). Zaprogramowalem juz zalaczanie i wylaczanie z zegara, jednak to ustawienie jest tygodniowe, nie mozna wiec zaplanowac dni wolnych od pracy - swiat.
Na panelu zrealizowalem funkcje manualnego zalaczania i wylaczania, jednak nie jest to satysfakcjonujace rozwiazanie poniewaz nie blokuje wlacznika zegarowego.
Satysfakcjonujace ustawienie. ZAL / WYL oraz przycisk AUTO.
ZAL - zalaczam klucze, blokuje wlacznik czasowy
WYL - wylaczam klucze, blokuje wlacznik czasowy
AUTO - wyzwalam wlacznik czasowy (przestaje blokowac, tu zapewne potrzebuje jakiegos ustawienia, aby natychmiast zaktualizowalo on stan klucza z wlacznikiem zegarowym, aby nie czekac do kolejnego punktu przelaczenia).

Podobne rozwiazanie bedzie mi potrzebne do sterowania klapami wentylacyjnymi. Aktualnie sa one sterowane ze stacji meteorologicznej - jednak chcialbym dolaczyc mozliwosc zamykania klap wentylacyjnych z panelu (Dwie pozcje ZAMKNIJ i AUTO)

Uprzejmie prosze o pomoc - nakierowanie toku myslenia na prawidlowe tory :)

Pozdrawiam!

Gadgetman1
Posty: 122
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie Panel JUNG FP 701 CT IP

Post autor: Gadgetman1 » 8 gru 2016, o 16:29

Instalacja się rozrasta ale chyba komponentów ci brakuje. Proponowałbym zainwestować w jakiś kontroler logiczny np.ABL/S2.1,ABA/S1.2.1. Do jakiś prostych zastosowań masz w panelu funkcje LOGIC. z elementem blokującym. Co do timerów to masz przecież opcje wybieranie dni tygodnia i bloki czasowe 8 sztuk więc w weekend może być nieaktywne. Jeżeli te klucze są w zasięgu czujników ruchu to obiekt z czujnika ruchu może być elementem blokującym. W panelu masz jeszcze opcje TIMERS -"FILTER TIME". Nie grzebałem jeszcze w tym więc musisz sam kombinować. Problem z programowaniem tego panelu jest -czasochłonność podczas ładowania konfiguracji. Trochę się pogubiłem z tym twoimi wł,wył i auto. System alarmowy przy uzbrojeniu też może ci blokować klucze więc użycie timera wcale nie jest konieczne. Kombinuj dalej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ