Programowanie stacji meteorologicznej

Programowanie i parametryzacja urządzeń systemu KNX / EIB przy pomocy programów narzędziowych.
Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 25 lip 2016, o 22:59

Odkopuję temat, bo dalej występuje problem ze ściemnianiem. Mianowicie - nie wysyła informacji cyklicznie. Jeżeli zada poziom jasności lamp 100 % to nie powtarza więcej tego telegramu, podobnie z 0%. Powoduje to, że gdy czujnik wskazał już maximum(min) i po tym czasie wyłączę i włączę światła (ustawione mam że włączają się na 30 %) to nie rozjaśnią się do 100% (lub nie przygaszą), dopiero gdy poziom jasności na hali się zmieni i czujnik zacznie zmniejszać/zwiększać parametr - ściemniacz zacznie reagować. Czy ma ktoś pomysł na rozwiązanie problemu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 26 lip 2016, o 08:48

Proponowałbym ci przenieść wątek tego postu bo z tego co wiem to używasz czujnika obecności bruck?( albo jakoś tam). Generalnie to wszystko działa czyli tak jakby utrzymywałoby poziom oświetlenie a problem pojawia się dopiero jak manualnie wł/wył oświetlenie? Ty chcesz 30% a po włączeniu ustawia ostatnią wartość ? Z tego co pamiętam w urządzeniu jest obiekt blokujący działanie czujnika który możesz wrzucić do AG odp. za wł/wył.Żeby mieć regularny odczyt+ reakcja to używasz aplikacji "TRESHOLDVALUE /HISTERESIES". Pokaż screen z monitora magistrali co wysyła czujnik. Jakie flagi masz ustawione w AG?

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 10 sie 2016, o 16:28

Odswierzam temat, bo zrodzila sie nowa idea.

Sytuacja:

Ludzie na hali skarza sie ze zimno im - Klapy wentylacyjne zamykaja sie ponizej 13 st na zewnatrz. Temperature nastawilem na ponizej 15 st na zewnatrz - powinno byc troche lepiej. Ale sadze ze do utrzmywania minimalnej temperatury na hali nalezaloby zamontowac czujnik temperatury wewnatrz hali ktory by zamykal klapy przy temperaturze ponizej 19 st wewnatrz. No i powiedzmy ze problem rozwiazany, ale co jezeli dojdzie do sytuacji ze na zewnatrz bedzie cieplej niz wewnatrz np.: zew 20 st wew 16 st, chcialbym aby w takiej sytuacji klapy sie otwieraly, jednak warunek : temp wew. ponizej 19 st - bedzie te klapy zamykal.
Czy zna ktos jakies rozwiazania takiej sytuacji?

Podrawiam!

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 10 sie 2016, o 17:07

Dobrze myślisz że musisz mieć czujnik temp. wewnątrz hali a nawet kilka bo duża powierzchnia.Do tego użyjesz aplikacji THRESHOLD VALUE/HISTERESIS. A wygląda to tak. W przypadku gdy na zewnątrz jest 22 a wewnątrz 19 to możesz użyć obiekt blokujący który będzie aktywowany od zadanej temperatury z zewnętrznego czujnika temp. Czyli na screenie masz obiekt pod nazwą "ENABLE".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 11 sie 2016, o 09:06

Super, dzieki za odpowiedz. Teraz musze znalezc tylko jakis najprostszy czujnik temp pod KNX i zaprogramowac. Aby aplikacja mogla zasterowac, nalezy dolaczc do niej dwa adresy grupowe np. AG temp wew i AG temp zew. - czujniki beda wysylac temperature mierzona a aplikacja bedze generowala na ich podstawie alarm temperaturowy? - czy tez bedzie to inaczej dzialac?

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 11 sie 2016, o 16:17

Masz pokazane czarno na białym. Jeżeli temp. na zewnątrz będzie 22 stopnie to poprzez funkcje (po polsku WARTOŚĆ PROGOWA /HISTERYZA)którą utworzysz wyśle ci obiekt wartości 1 bit "1" który dodasz do AG "ODBLOKUJ" Jeżeli będziesz miał "1" to funkcja którą utworzysz z czujnika temp. wewnętrznego nie zadziała. Jeżeli temp. zewnątrz będzie 19 stopni to wyśle ci 1 bit"0" do AG. "ODBLOKUJ" czyli odblokuje ci funkcję z AG. z funkcją czujnika temp. wewnątrz.
AG."TEMPERATURA wEWNĄTRZ" (zawiera obiekt temp)+ AG"ZABEZPIECZENIE PRZED WYCHŁODZENIEM"(zawiera obiekt klapy dół/góra) połączone w funkcji "WARTOŚĆ PROGOWA/HISTERYZA"
AG"TEMPERATURA ZEWNĄTRZNA" +AG"BLOKADA PRZED WYCHŁODZENIEM" jako obiekt blokujący w funkcji "WARTOŚĆ PROGOWA/HISTERYZA" musi być 1 bitowy.

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 13 sie 2016, o 12:33

Dodam jeszcze że możesz wykorzystać istniejące obiekty w sterowniku klap czyli "ALARM WIATROWY"."ALARM DESZCZOWY","ALARM TEMP. UJEMNEJ" .łącząc to z odpowiednimi obiektami ze stacji pogody masz pełną automatykę. Przy czym z chwilą wyzwolenia alarmu pogodowego masz wyjścia zablokowane więc musisz albo ręcznie odblokować lub czekać na automatyczne odblokowanie Masz masę możliwości tylko musisz uruchomić logiczne myślenie .

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 20 paź 2016, o 14:17

Mam kilka kolejnych pytan odnosnie stacji meteorologicznej:

1. Skad wziazc te aplikacje TRESHOLDVALUE /HISTERESIES:
- jest to specjalna aplikacja? (Mam juz czujnik temperatury wewnetrznej)
- czmoge uzyskac podobny efekt konfigurujac odpowiednio obiekty komunikacyjne w mojej stacji metrologicznej.
2. Zamontowalismy wlasnie podswietlanie loga firmy. Chcialem wykozystac wolny styk aktora ABB SA/S8.10.2.1, oraz czujnik jasnosci ze stacji meteorologicznej do zalaczania zmierzchowego. W stacji jestem wstanie zaprogramowac przelaczanie aktora gdy na zewnatrz jest np ponizej 5 lux i powyzej, problem pojawia sie gdy chcialbym ustawic aby logo nie bylo podswietlane np od 0:30 do 4:30. Nie moge znalez zadnych ustawien gdzie moglbym sprecyzowac czas dzialania / lub czas blokowaniazgodny z czasem srodkowoeuropejskim. Stacja metorologiczna jest z GPS i zegarem: Theben Meteodata 140 S GPS.
Co zrobic z tym fantem, czy tez moze obralem zly kierunek rozwiazania?

Pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedzi

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 20 paź 2016, o 16:55

Sama stacja pogody posiada możliwość wysyłania określonych funkcji wartości progowych. Screenshot. Czy ten zegar ma możliwość ustawiania bloków czasowych czy tylko wysyła aktualną datę i czas? Raczej bez timera systemowego się nie obejdzie. Możesz pokombinować i zrobić logiczne powiązanie używają funkcji "OPÓŹNIENIE" lub użyć funkcji "KLATKI SCHODOWEJ" (przy czym ta ostatnia funkcja będzie działać od momentu wyzwolenia przez AG wartości natężenia światła).Musiałbyś mieć centralny AG który np. wyłącza ci oświetlenie. Przy czym czas zawsze byłby odliczany np.4 godziny od momentu wyzwolenia funkcji centralnej. Z tego co wiem to macie już tam jakiś panel więc prawdopodobnie masz tam wiele funkcji które możesz przydzielić do różnych urządzeń.Jaki termostat masz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 21 paź 2016, o 04:14

Jeżeli masz w rozdzielni jakieś wejście binarne BE/S..... to możesz użyć funkcji "WARTOŚĆ,WYMUSZONE DZIAŁANIE" Wybierając wartość 3-bajtową ustawiasz w ustawieniach czas ,linkujesz do AG w którym jest czas rzeczywisty z gps a obiekt przełączający wrzucasz do AG zapalający logo. Tak samo możesz postąpić używając 2 -bajty ,linkując z temp. wewnątrz pomieszczenia zamykać i otwierać klapy. Stosuj obiekt blokujący.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 22 paź 2016, o 10:21

Czujnik temp Elsner KNX T-Objekt-UP 70179.
Panel wciąż na etapie programowania. Robię go w "wolnym" czasie jak jest trochę luźniej z pracą - a więc jeszcze trochę to potrwa. Korzystam z przykładowego projektu i przerabiam go na własne potrzeby, mimo wszystko jest to bardzo czasochłonne.
Jeżeli chodzi o funkcje w panelu to odnoszę wrażenie że jest to niemalże kombajn, i powinien mieć i taką możliwość. Wejście binarne posiadam, są do niego podpięte jedynie styki pomocnicze od luków dachowych i sygnalizuje ono mi faktyczny stan (otwarte/zamknięte).
Podświetlanie loga zaprogramowałem wczoraj na sztywno - warunek ---> poniżej 5 lux. Jeżeli warunek spełniony to telegram ZAŁ, jeżeli warunek nie spełniony to telegram WYŁ. wysyłane tylko przy zmianie nie cyklicznie. Nie testowałem w praktyce, może dziś podjadę zobaczyć czy świeci.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 18 lis 2016, o 19:35

Wziąłem się dziś za ustawienie blokowania oświetlenia w danym przedziale czasowym. Niestety nie jestem w stanie wycisnąć z Meteodaty aktualnego czasu, mimo nastawienia że ma wysyłać go co minutę to nic się nie dzieje. Wygląda to tak ze prawdopodobnie potrzebuje ona zegara, bo jakoś nie da się sama nastawić :)
Gdy ustawiłem obiekt "czas wysyłanie" o sprawdzałem AG w monitorze - godzina była tylko ta z pierwszego wywołania - każde kolejne wywołanie było te same.
Jakieś pomysły? - muszę chyba uruchomić ten panel w końcu.

Pozdrawiam i dzięki za aktywność.

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 18 lis 2016, o 19:40

???? Ustaw w parametrach czas wysyłania cyklicznie co 2 min lub 1.Zaznacz flagi CRWTU i ustaw jako wysyłany. Pokaż mi screen AG zawierający obiekt 3 bytowy oraz screen z monitora grup. Tak na marginesie to jak w końcu uruchomisz ten swój nieszczęsny panel to tam masz też obiekt czasowy i chyba z 16 timerów.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 22 lis 2016, o 19:01

Problem został rozwiązany. Niestety zainstalowana stacja meteorologiczna nie posiada GPSu. Mimo że zainstalowana jest dedykowana aplikacja i oferuje ona włączenie funkcji GPS oraz zegar i wysyłanie czasu do magistrali to jednak fizycznie dany model nie posiada tych opcji - dlatego też nie otrzymywałem upragnionego czasu. Załączanie światła na LOGO, realizowane będzie z Panelu sterowniczego, z którym prace posunąłem dziś do przodu. Posiada on włączniki czasowe z funkcją Astro, za pomocą niego także mogę wysłać czas w nim nastawiony do magistrali.

Gadgetman1 - wielkie dzięki za zaangażowanie i pomoc - masz u mnie bardzo duże piwo :)

Pozdrawiam!

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 22 lis 2016, o 20:21

Funkcja astro do niczego cię nie na da, ponieważ będzie ci załączać oświetlenie zgodnie z astronomicznym zachodem słońca czyli w dni słoneczne i nie zachmurzone będzie światło świeciło się gdy będzie jeszcze jasno. Musiałbyś użyć funkcji "delay" aby opóźniał ci wysłanie telegramu z timera o 20-30 min. Więc lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie czujnika natężenia światła aby włączał, a timer może ci tylko wyłączać lampę. Ale w tym wypadku musisz stosować obiekty blokujące. Kombinuj dalej.

ODPOWIEDZ