Programowanie stacji meteorologicznej

Programowanie i parametryzacja urządzeń systemu KNX / EIB przy pomocy programów narzędziowych.
Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 16 cze 2016, o 15:11

Witam!

Po poprzednim instalatorze otrzymałem w spadku niezaprogramowaną instację knx. Z oświetleniem poradziłem sobie bez problemu. Natomiast pojawił się problem ze sterowaniem okien dachowych na hali. Posiadam następujące urządzenia: sensor THEBEN Meteodata 140 S oraz aktor ABB JRA/S4.320.2.1
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak zaprogramować te urządzenia aby razem współpracowały?
Cel: otwieranie i zamykanie okien dachowych na hali w zależności od: siła wiatru, opady, temperatura.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 16 cze 2016, o 18:04

Raczej to jest proste. Tworzysz adres grupowy np. WIATR ZACHODNI 50 KM/H dodajesz do AG obiekt ze sterownika rolet "przesuń,góra,dół" i odpowiedni obiekt ze stacji meteo czyli wiatr o wartości progowej 50 km/h. Z chwilą gdy wiatr osiągnie 50 km wyśle telegram do AG i rolety zejdą w dół. Lub używasz aplikacji GATE czyli tworzysz AG WIATR ZACHODNI 50KM/H i AG PRZESUŃ ROLETĘ DÓŁ/GÓRA. Linkujesz ze sobą te 2 adresy grupowe wybierają "WEJŚCIE DO WYJŚCIA". Teraz trochę logiki wybierasz LOGIC GATE I "AND" " AG WIATR ZACHODNI 50 KM/H tutaj dodatkowo tworzysz AG "DESZCZ" (który zawiera obiekt o opadach deszczu) ilość obiektów przychodzących to 2 . Jeżeli stan obiektu w AG "WIATR ZACHODNI 50/KM będzie "1" i w adresie grupowym "DESZCZ) też "1" to zostanie wyzwolony obiekt o pożądanej wartości w AG "PRZESUŃ ROLETĘ DÓŁ/GÓRA".
Powodzenia.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 18 cze 2016, o 08:18

Niestety nie nie mogę tego w ten sposób połączyć. Sensor informacje o wietrze wysyła za pomocą 2-bajtowej informacji natomiast aktor ABB nie posiada żadnej funkcji którą mógłbym połączyć z 2 bajtową informacją - tylko z 1-bit`ową. Z temperaturą jest podobnie. Załączam zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 18 cze 2016, o 09:44

Informacja 2 -bajtowa jest do odczytu np. na panelu. W stacji pogody masz takie coś ja 11 uniwersalnych kanałów do których możesz sobie przypisać określone wartości progowe wiatru, temperatury,nasłonecznienia. Wybierasz kanał nr 1 przypisujesz mu funkcje wiatru po rozwinięciu masz określone przez producenta prędkości. Wybierasz 50 km/h. Pod uniwersalnym kanałem masz obiekt w którym ustawiasz zachowanie wysyłanego obiektu. Ten obiekt dodajesz do ROLETY GÓRA/DÓŁ lub go linkujesz.
D.
Z tego co widzę to nie używasz rolety tylko klapę a tam tylko 1 obiekt "OTWÓRZ/ZAMKNIJ"

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 18 cze 2016, o 11:36

Ustawiłem 3 nowe kanały (wiatr, temperatura, deszcz) ustawiłem parametry na: wiatr 50km/h, temperatura poniżej 13 st, no i kanał deszczowy na opad. Jeżeli je połączę z Rolety góra/dół to zkąd rolety będą wiedzieć czy się podnosić i opuszczać. Zastanawiałem się nad ustawieniem tych parametrów na alarmy pogodowe, rolety by się wtedy zamykały, tylko pytanie jak ustawić ich domyślną wartość na otwartą.

Dzięki za pomoc i proszę o dalszą.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 18 cze 2016, o 12:29

Jeżeli obiekt WIATR 50/Km/h jest aktywowany poprzez "1" to tak samo "1" będzie wyzwolony w ROLETY DÓŁ/GÓRA o ile nie zmienisz wartości w zakładce "odwróć stan wyjścia .
Po utworzeniu adresów grupowych i po dodaniu do nich obiektów możesz poprzez monitorowanie grup adresowych symulować ich działanie.
Co tam masz zamontowane?,klapy czy rolety?

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 18 cze 2016, o 23:20

Są to luki dachowe, uchylane za pomocą siłowników z napędem elektrycznym.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 20 cze 2016, o 17:36

Ustawiłem AG "czujnik wiatru" połączyłem go z "roleta dół/góra". Ustawiłem że okna dachowe mają się otwierać po programowaniu, oraz gdy napięcie powróci po zaniknięciu w magistrali - okna się otworzyły, jednak gdy tylko zawiał wiatr o odpowiedniej sile to się zamknęły i nie otworzyły gdy wiatr przestał wiać.
Podobną sytuację miałem jak połączyłem czujnik wiatru z "Alarm wiatrowy". Gdy wystąpił alarm wiatrowy, okna się zamknęły ale już nie otworzyły.

Proszę o pomoc

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 20 cze 2016, o 18:02

Powinno działać . Tam masz możliwość ustawienia wartość gdy warunek jest spełniony czyli "wiatr"=1 i gdy warunek jest nie spełniony 'wiatr"= 0. Ustaw wszystko aby nie reagowało po powrocie napięcia itp. Tylko symuluj poprzez Monitor grup adresowych. Generalnie nie możesz mieć tego zrobionego tak na "sztywno" bo te klapy będą chodzić jak flagi na maszcie . Musisz mieć wartość progową np; klapy się zamykają przy prędkości 50 km a otwierają dopiero przy 20 km/h. Ciężko ci będzie to wytłumaczyć.Zastanawia mnie też po co masz wejście BES-----. Czy tam nie jest podpięty jakiś wyłącznik krańcowy?Obiekt "Alarm wiatrowy" musi być przypisany do AG. "WIATR 50/km/h"Jak masz ustawioną wartość "wind off-delay"?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 20 cze 2016, o 20:47

wind off-delay 3 min, Mógłbyś mi przybliżyć jaką funkcję pełni ta opcja? Do wejścia binarnego podpięte są przewody ze styków okien, jak okna nie są zamknięte to świecą się diody określające które to, nie wiem jeszcze jakie przeznaczenie ma mieć to wejście, jakieś propozycje?
Jeżeli chodzi o otwieranie klap przy prędkości wiatru poniżej 20km/h - zrobić jeszcze jeden kanał wiatrowy i połączyć z zał/wył klapy? Jeżeli ustawię alarmy pogodowe to one ze względu na priorytet zawsze będą reagowały i zamykały okna?
W Uniwersal channel jest jeszcze zakładka "objects", nie rozumiem do końca tych opcji.

Dzięki jeszcze raz i proszę o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 20 cze 2016, o 21:01

"If condition is not met" ma być "off" w pierwszym kanale "objects". Wind off działa jako opóźnienie. Na daną chwilę nie używaj żadnych obiektów za sterownika klap ,tylko otwórz/zamknij. Symuluj sobie na monitorze grup adresowych. Chyba wiesz jak się to robi. Jeżeli teraz utworzyłbyś drugi kanał np.WIATR 15 km/h to wartości muszą być odwrotne. Symulując załącz AG "WIATR 50/KM" następnie wyłącz. Poczekaj na reakcję około 3 min.
Alarmy zawsze są priorytetem. I raczej powinny być ustawiane na wysokie wartości. Te twoje okna to chyba raczej służą jako wentylacja i świetliki.

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 20 cze 2016, o 21:53

Dzięki, jutro w pracy będę programował. Mam jeszcze problem ze ściemniaczem abb SD/S4. Jak zaprogramuję sensory BEG PD4 to działają do pierwszego wyłączenia, później ponownie ściemniacz jest ustawiony na maksymalne światło. Zauważyłem że w diagnostyce sensory PD wysyłają tylko na samym początku informacje - po zaprogramowaniu, później przestają.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 20 cze 2016, o 22:06

Czujka obecności zapala ci lampy więc w czym jest problem? Chodzisz lampy się świecą znikasz na kilka minut gasną albo przyciemniają na ileś %?

Elnino
Posty: 28
Rejestracja: 5 cze 2016, o 10:01

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Elnino » 21 cze 2016, o 21:45

No nie do końca tak jest. Na hali rozlokowane są 4 grupy lamp. Są one załączane z włączników które są umiejscowione przy każdych drzwiach wy/wejściowych. Czujniki pod sufitem miały jedynie za zadanie kontrolować poziom jasności na hali a więc w zależności od warunków - ściemniać lub rozjaśniać lampy/grupy.
Niestety choróbsko mnie dopadło i od dziś na zwolnieniu leżę, także programować będę dopiero w poniedziałek.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Programowanie stacji meteorologicznej

Post autor: Gadgetman1 » 21 cze 2016, o 21:58

Czyli też masz do ustawienia wartości progowe wewnętrznego czujnika natężenia światła. Podeślij mi plik konfiguracyjny to zaglądnę co tam jest.

ODPOWIEDZ