ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Programowanie i parametryzacja urządzeń systemu KNX / EIB przy pomocy programów narzędziowych.
Janusz
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2015, o 08:58

ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Janusz » 15 lut 2015, o 19:04

Witam Wczesniej uzywalem ETS 4 na win7 z roznymi interfejsami USB i wszystko dzialalo ok . Od jakiegos czasu mam ETS5 i komp z win 8. I tutaj zaczynaja sie problemy , nie moge polaczyc sie z magistrala . Na ETS5 win 7 lub 8 interfejs usb jest wykrywalny ale podaje komunikat ze nie jest podlaczony do busa. Na Win8 kupilem IPS/S2.1 firmy ABB jest jeszcze gorzej .Probowalem wylaczac antywirusa etc etc nic nie pomaga . Czy ktos ma jakies pomysly ? Sorki za brak polskiej trzcionki . Pozdrawiam Janusz

Gadgetman1
Posty: 118
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Gadgetman1 » 15 lut 2015, o 20:26

Z tego co zrozumiałem Ets 5 nie widzi twojej bramki ip ABB. Jest to nowe urządzenie które nigdy nie było programowane?,jest prawidłowo podpięte do magistrali(zasilanie,bus,kabel sieciowy do routera).Jeżeli wejdziesz na stronę konfiguracji routera urządzenie jest dodane i widoczne w sieci o jakimś tam losowo przyznanym adresie ip. (przy programowaniu zastosuj stały adres ip a nie DHCP). W zakładce BUS w ets 5 widzisz jakiekolwiek wykryte urządzenie czy nie? Jakie komunikaty otrzymujesz przy próbie nadania adresu indywidualnego?.Wklej screenshoty. W ciemno raczej trudno znaleźć jakiekolwiek rozwiązanie. Cdn....
D.

Janusz
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2015, o 08:58

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Janusz » 15 lut 2015, o 20:54

jest nowe nie uzywane czasami tak jak na zalaczniku widzi ale pozniej podaje komunikat ze jego nie ma, taki sam problem jest przy usb .Jesli wcisne przycisk programowania w ets pojawia sie czerwona kropka czyli ze teoretycznie jest widoczny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 118
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Gadgetman1 » 15 lut 2015, o 21:05

Jak zaznaczysz aktualne połączenia po prawej stronie masz możliwość ustawienia adresu indywidualnego .Przypisz go do swojej lini Jeżeli masz 1.1..... to ustaw na 1.1.250. Następnie w topologii sieci nadpisz adres 1.1.254.
D.
Czerwona kropka to raczej jest brak urządzenia ,musi być na zielono.

Janusz
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2015, o 08:58

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Janusz » 15 lut 2015, o 21:11

niestety nic

Gadgetman1
Posty: 118
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Gadgetman1 » 15 lut 2015, o 21:39

Niemasz skonfigurowanego połączenia!! Ty dodajesz połączenie wykryte ale jest nie skonfigurowane! Ma być tak.

Gadgetman1
Posty: 118
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Gadgetman1 » 15 lut 2015, o 21:49

Gadgetman1 pisze:Niemasz skonfigurowanego połączenia!! Ty dodajesz połączenie wykryte ale jest nie skonfigurowane! Ma być tak.
Usunąłem plik bo jakiś haker mógłby mi światło wyłączyć jakbym siedział na tronie. :mrgreen: Dostałeś go w emailu.

Janusz
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2015, o 08:58

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Janusz » 15 lut 2015, o 21:52

juz probowalem niestety nic w domu mam tez IP EIBmarkt wszystko lata jak zloto ale tam jest win 7 i teraz nie mam do tego dostepu tutaj jak pod piatke podlacze nawet usb hagera jest widoczne ale podaje komunikat ze z drugiej strony nie jest podpiete pod busa

Gadgetman1
Posty: 118
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Gadgetman1 » 15 lut 2015, o 22:07

Janusz pisze:juz probowalem niestety nic w domu mam tez IP EIBmarkt wszystko lata jak zloto ale tam jest win 7 i teraz nie mam do tego dostepu tutaj jak pod piatke podlacze nawet usb hagera jest widoczne ale podaje komunikat ze z drugiej strony nie jest podpiete pod busa
Połączenie masz ,wątpię aby to był problem systemu W8 . Jeżeli sprawdzasz adres indywidualny tego urządzenia to widzisz go ? Naciskasz przycisk programowania i widzisz go? Nie możesz w połączeniu mieć adresu indywidualnego 15,15,255 jeżeli masz linię 1.1... To musisz zmienić. Dodaj router do istniejącej lini.

Gadgetman1
Posty: 118
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Gadgetman1 » 15 lut 2015, o 23:35

http://knx-user-forum.de/knx-eib-forum/ ... eicht.html
Ta sama historia tylko urządzenie inne. Problem tkwi w braku adresu fizycznego tak jak u ciebie. Ja mam BAOS 771 i połączenie jest bezproblemowe w ETS 5 a w Ets 4 spędziłem 2 godziny aby aby zaprogramować urządzenie.Problem rozwiązałem nadpisując adres indywidualny w topologii sieci a nie w Budynek-Rozdzielnia-Programuj adres indywidualny. Oczywiście to było napisane małymi literami w instrukcji. Więc przeczytaj jak jest z ABB.

Janusz
Posty: 6
Rejestracja: 15 lut 2015, o 08:58

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: Janusz » 16 lut 2015, o 21:51

IPS/S 2.1 musi miec oddzielne zasilanie tak jak Server Domovea i wtedy wszystko smiga bez zbednych formalnosci, troche to trwalo ale sie udalo.

dendrytus
Posty: 51
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 21:51

Re: ETS5 i ABB IPS/S 2.1 problemy z komunikacja

Post autor: dendrytus » 28 lut 2015, o 14:17

Janusz pisze:IPS/S 2.1 musi miec oddzielne zasilanie tak jak Server Domovea i wtedy wszystko smiga bez zbednych formalnosci, troche to trwalo ale sie udalo.
Przecież informacja o tym zawarta jest na stronie 5, 7, 9, 10 i 11 polskiej instrukcji obsługi.
Wyjeżdżam na długi urlop.


Ja mam prostszy sposób. Nie potrzebna jest większa siła, wystarczy wziąć większy młotek.

ODPOWIEDZ