brak komunikacji (ets3)

Programowanie i parametryzacja urządzeń systemu KNX / EIB przy pomocy programów narzędziowych.
michal_rogu
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:34

brak komunikacji (ets3)

Post autor: michal_rogu » 26 maja 2008, o 20:24

witam wszystkich

mam kłopot z uzyskaniem komunikacji między laptopem a magistralą eib,
zakupiłem interfejs do komunikacji rs232 n148 firmy siemens, w laptopie nie mam portu szeregowego więc kupiłem przejściówke usb-rs232 niestety "brak komunikacji" no więc kupiłem kontroler rs232 pod expresscard nadal "brak komunikacji"(na innych urządzeniach typu sterownik easy 618 komunikacja działa)

może ktoś wie jakie mogą być tego przyczyny

proszę o pomoc

Lolek
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 20:38

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: Lolek » 27 maja 2008, o 11:39

a jaka to przejściówka? wiem ze Moxa powinna działać tylko że jest też dość droga.

LFish
Posty: 42
Rejestracja: 28 lis 2007, o 01:12

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: LFish » 27 maja 2008, o 13:54

michal_rogu pisze: [...] kupiłem przejściówke usb-rs232 niestety "brak komunikacji" [...]
Witam,
używając wersji "edukacyjnej" również natrafiłem na ten sam problem z przejściówką (wprawdzie nie Siemensa)
natomiast
michal_rogu pisze: [...] kupiłem kontroler rs232 pod expresscard nadal "brak komunikacji" [...]
kupiłem również taki kontroler na aukcji internetowej i poszło...
Może to kwestia "licencji" oprogramowania??? ;)

pozdrawiam

Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: Elmark » 31 maja 2008, o 22:39

LFish pisze:
michal_rogu pisze: [...] kupiłem przejściówke usb-rs232 niestety "brak komunikacji" [...]
Witam,
używając wersji "edukacyjnej" również natrafiłem na ten sam problem z przejściówką (wprawdzie nie Siemensa)
natomiast
michal_rogu pisze: [...] kupiłem kontroler rs232 pod expresscard nadal "brak komunikacji" [...]
kupiłem również taki kontroler na aukcji internetowej i poszło...
Może to kwestia "licencji" oprogramowania??? ;)

pozdrawiam

Szanowni koledzy,
naszym skromnym zdaniem problem z opisywanym brakiem komunikacji może zależeć i od jednego i od drugiego, tzn może powodować to wersja licencji oprogramowania lub sam kontroler...
do pełnej wiedzy brakuje tylko sprawdzenie wszystkich dostępnych na rynku kontrolerów na dwóch rodzajach ets'ów...

michal_rogu
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:34

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: michal_rogu » 13 cze 2008, o 17:33

Lolek pisze:kupiłem również taki kontroler na aukcji internetowej i poszło...
Może to kwestia "licencji" oprogramowania???
zainstalowałem ETS-a na komputerze stacjonarnym i śmiga bez problemów, więc kwestia "licencji" odpada,
kontroler mam ExpressCard XPOWER i niestety na tym nie działa, może piszcie jakie macie kontrolery, na których nie ma problemów z komunikacją

LFish
Posty: 42
Rejestracja: 28 lis 2007, o 01:12

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: LFish » 20 cze 2008, o 08:38

Witam,
chyba trudno byłoby zabierać desktopa na inwestycję do parametryzacji? ;)
pozdrawiam

michal_rogu
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:34

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: michal_rogu » 20 cze 2008, o 16:25

LFish pisze:chyba trudno byłoby zabierać desktopa na inwestycję do parametryzacji

no trudno, dlatego chciałbym się dowiedzieć jaki kontroler expresscard/rs232 najlepiej kupić żeby uzyskać komunikacje między laptopem a magistralą

na dzień dzisiejszy wystarcza mi zwykły komputer bo dopiero się uczę ale za niedługo mam do zrobienia pierwszą instalację w systemie eib no i musze coś skombinować z tą komunikacją

Perugi
Posty: 16
Rejestracja: 9 lip 2008, o 13:05

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: Perugi » 9 lip 2008, o 17:05

Proszę sprawdzić w ustawieniach Ets3
Wchodzimy w Extras-options-communication-configure interface i tam wybrać odpowiedni model
powinno zadziałać
polecam USB od Berkera 7501 00 12 (USB data port RMD) ;)

msxyz
Posty: 7
Rejestracja: 14 lip 2008, o 10:27

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: msxyz » 14 lip 2008, o 14:45

Też miałem tego typu proplem z przejściówką USB-RS232. Kiedyś sprawdzałem kilka takich przejściówek (elektronika zatopiona we wtyczce) DB9 i zazwyczaj pomimo różnych producentów były one oparte na układzie Profilink i z ETSem 2 lub 3 nie działały pomimo że działają z wieloma innymi systemami i urządzeniami które programujemy. Chyba gdzieś kiedyś widziałem na stronie KNXa że ETS nie współpracuje z tego typu przejściówkami. Teraz zakupiłem dodatkowy port USB REG-K i po prostu zabieram go zawsze na budowę.
Czy ktoś może testował temat z Moxą???

Michal Pierchala
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2008, o 10:14

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: Michal Pierchala » 28 lip 2008, o 10:37

Zgadzam się z poprzednikiem,

najprostszym sposobem jest zakup urządzenia, które komunikuje się przez kabel USB. Każdy nowy komputer ma takie złącze. Jak widać kombinowanie ze złączami RS232 przynosi tylko i wylączni problemy :(

Takim urządzeniem może być np. USB interface firmy Theben. ( 907 0 397 )

Pozdrawiam serdecznie.

a4y
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2008, o 16:07

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: a4y » 22 gru 2008, o 13:09

Proste przejściówki USB->S232 działają wyłącznie pod ETS3 tylko trzeba posiadać port RS'owy do EIB ale typu FT1.2 np. GIRA 504xx + złącze BCU 64500.
A tak poza tym żeby niemieć problemu z RS'em to polecam Karty PCIMCIA lub PCIEXPRES firmy "ARGOSY" .

pozdrawiam
----------------------------------
http://www.a4y.pl
----------------------------------
Ostatnio zmieniony 23 gru 2008, o 10:50 przez a4y, łącznie zmieniany 1 raz.

Damian Fituch
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2008, o 21:57

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: Damian Fituch » 23 gru 2008, o 10:19

Ja proponuje pójść jeden krok do przodu. Na rynku pokazały się już od pewnego czasu interfejsy sieciowe LAN.
Taki IP Router np. IPR 100 REG jeśli podłączysz do niego router WiFi pozwala na programowanie bez dodatkowych przewodów za pomocą połączenia bezprzewodowego o ile oczywiście w komputerze (laptopie) masz kartę sieci bezprzewodowej.

Jest to rozwiązanie bardzo praktyczne gdy instalator testuje na bieżąco swoje poczynania.

Ponadto taki IP router pozwala na zdalne programowanie i podgląd magistrali poprzez internet o ile na inwestycji jest internet ze stałym IP lub zrobisz Dyn.Dns-a oraz pracę jako sprzęgło liniowe-obszarowe.
Damian Fituch / Intelihouse Sp. z o.o.

a4y
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2008, o 16:07

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: a4y » 23 gru 2008, o 10:47

HE HE, Bardzo Ciekawe
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ponadto taki IP router pozwala na zdalne programowanie i podgląd magistrali poprzez internet o ile na inwestycji jest internet ze stałym IP lub zrobisz Dyn.Dns-a oraz pracę jako sprzęgło liniowe-obszarowe.[/quote]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Może i da się zaprogramować instalacje ale podglądu magistrali niestety jeszcze nie da się zrobić ( chyba że coś się zmieniło w ostatnim czasie)

fragment z Instrukcji technicznej :http://www.jung-catalogue.com/pdf/manua ... reg_td.pdf
strona nr. 5 ostanie 2 linijki tekstu mówią co innego:

pozdrawiam
---------------------------
www.a4y.pl
---------------------------
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Damian Fituch
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2008, o 21:57

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: Damian Fituch » 28 gru 2008, o 18:27

Według moich testów IP Router umożliwia w ETS 3.0f podgląd busa poprzez Group Monitor.

Ale znając życie wszystko jest możliwe.
Damian Fituch / Intelihouse Sp. z o.o.

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: brak komunikacji (ets3)

Post autor: cox » 30 gru 2008, o 09:54

bo miedzy group monitorem i bus monitorem jest pare różnic, z tego co pamiętam wlasnie diagnostycznych.

poza tym z tego group monitora chyba bedziesz mogl tylko podglądnąć telegramy z priorytetem L-low czyli standardowa komunikacja - zapal swiatlo, przeslij temp.; pytanie czy S-systemowe beda widoczne (wykorzystywane np do programowania).

nie pamietam na czym dokładnie polegało ograniczenie z ip routerem, ale jakieś jest
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

ODPOWIEDZ