ETS 3

Programowanie i parametryzacja urządzeń systemu KNX / EIB przy pomocy programów narzędziowych.
Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

ETS 3

Post autor: Elmark » 7 kwie 2008, o 23:00

tym tematem chcielibyśmy wymusić dyskusję nt programu, jego wad, zalet i kierunków rozwoju...

ProVibe
Posty: 3
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 12:15

Re: ETS 3

Post autor: ProVibe » 9 kwie 2008, o 12:20

Czy dodając nowe pomieszczenie w budynku zawsze trzeba nadawać mu nazwę dwukrotnie (raz tworząc a potem zmieniając w properties)?

Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

Re: ETS 3

Post autor: Elmark » 7 maja 2008, o 21:19

ProVibe pisze:Czy dodając nowe pomieszczenie w budynku zawsze trzeba nadawać mu nazwę dwukrotnie (raz tworząc a potem zmieniając w properties)?

Nie spotkaliśmy się z tym problemem.
Po konsultacjach z bardzo doświadczonymi integratorami skłaniamy się ku stwierdzeniu, że problem ten może mieć związek z aktualizacją licencji programu...

maxel
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2008, o 13:45

Re: ETS 3

Post autor: maxel » 13 maja 2008, o 14:16

ProVibe pisze:Czy dodając nowe pomieszczenie w budynku zawsze trzeba nadawać mu nazwę dwukrotnie (raz tworząc a potem zmieniając w properties)?
Ja również spotkałem się z tym problemem... Może faktycznie jest to kwestia licencji? Bo przyznaję nie pracowałem jeszcze na "pełnej" wersji ETSa ;( DROGOOOOO

pozdrawiam
Maksym

LFish
Posty: 42
Rejestracja: 28 lis 2007, o 01:12

Re: ETS 3

Post autor: LFish » 16 maja 2008, o 23:26

ProVibe pisze:Czy dodając nowe pomieszczenie w budynku zawsze trzeba nadawać mu nazwę dwukrotnie (raz tworząc a potem zmieniając w properties)?
temat mi nie znany, może faktycznie koledzy Elmark SC mają rację, że to ma związek z licencją programu???
pozdrawiam

sebastian
Posty: 2
Rejestracja: 6 lis 2008, o 23:26

Re: ETS 3

Post autor: sebastian » 16 gru 2008, o 19:07

hmm moze troche naiwne pytanie ale rozumiem ze nie ma jakiegos darmowego odpowiednika programu ETS(albo przynajmniej jakiegos tanszego o troche okrojonej funkcjonalnosci)??
nie ma innych mozliwosci poza drogim ETS??
pozdrawiam

Darek Sztengert
Posty: 55
Rejestracja: 20 sie 2008, o 13:13
Lokalizacja: Łódź

Re: ETS 3

Post autor: Darek Sztengert » 18 gru 2008, o 11:26

Z tego, co mi wiadomo... nie.
Z oficjalnych informacji, to hager ma swój programator TX100, ale z ograniczeniami w stosunku do pełnego ETSa - może zaprogramować maksymalnie jedną linię (256 urządzeń TP) oraz tylko urządzenia produkcji hagera... Zaleta jest taka, że urządzenie jest bezprzewowdowe, a obsługa wręcz intuicyjna (odwzorowania obrazkowe)...
Nadaje się zatem dla początkujących w dziedzinie KNX i jest dobrym "pierwszym krokiem" w kierunku zaawansowanych instalacji.
Pozdrawiam
Darek Sztengert - hager polo sp. z o.o.

Lucius
Posty: 162
Rejestracja: 18 sty 2009, o 23:21
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: Oprzyrządowanie

Post autor: Lucius » 25 sty 2009, o 14:34

Poniższe pliki pochodzą z ogólnodostępnych źródeł i nie są objęte opłatami licencyjnymi - jednak należy pamiętać, iż należą one do ich prawnych właścicieli i są objęte prawami autorskimi!

* ETS_3_Professional_Tutorial_EN.pdf - Samouczek do programu ETS3, wersja językowa: angielska.
* ETS_3_Professional_Tutorial_DE.pdf - Samouczek do programu ETS3, wersja językowa: niemiecka.
* ETS_3_Pro_Installation_Instructions_EN.pdf - Instrukcja instalacji programu ETS3 w wersji z zewnętrznym kluczem licencyjnym.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 00:36 przez Lucius, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Łukasz Makowej
[Partner KNX, Certyfikat nr 14953]

unbreak
Posty: 11
Rejestracja: 17 sty 2009, o 15:12

Re: ETS 3

Post autor: unbreak » 27 sty 2009, o 20:19

Witam, do pracy inżynierskiej muszę opisać w miarę dobrze ten program, działam na wersji demo bez żadnej licencji, mam pytanie czy można do niej jakoś zaimportować urządzenia? ;< Bo jak chce coś stworzyć to w ogóle nie ma żadnych.
Screen: http://www.postimage.org/image.php?v=aVAOjxJ

Lucius
Posty: 162
Rejestracja: 18 sty 2009, o 23:21
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: ETS 3

Post autor: Lucius » 28 sty 2009, o 01:21

No wydaje mi się, że można (a nawet trzeba) załadować aplikacje ETS'owe producentów... pobrać ze strony, albo poprosić Pana Darka - oferował się w temacie Dostęp do aplikacji ETS'owych że prześle.

Ale podkreślam, że wydaje mi się, ponieważ nie miałem do czynienia z wersją demo, a pracując na pełnej wersji miałem już wszystko przygotowane (nie ja instalowałem)...
Pozdrawiam
Łukasz Makowej
[Partner KNX, Certyfikat nr 14953]

unbreak
Posty: 11
Rejestracja: 17 sty 2009, o 15:12

Re: ETS 3

Post autor: unbreak » 28 sty 2009, o 15:30

Może komuś się przyda. Znalazłem gdzie można pobrać bazę urządzeń. Berker: EIB - Product Database

unbreak
Posty: 11
Rejestracja: 17 sty 2009, o 15:12

Re: ETS 3

Post autor: unbreak » 28 sty 2009, o 19:17

Przepraszam że post pod postem, ale potrzebuję pomocy. W prazy inż muszę opisać programowanie urządzeń pod ETS, no i mam problem bo w wersji Demo ta funkcja jest niedostępna. Ma ktoś jakieś propozycje żeby sobie z tym poradzić? Wspomniane przez Luciusa tutki, są bardzo pomocne, ale niestety ten po angielsku jest niezbyt składnie napisany i bez 'asysty' programu nie poradzę sobie z opisaniem tego.

EDIT: Może jest ktoś tutaj kto za nie wielką opłatą pomógłby mi w sposób taki iż podesłałby mi przez siebie napisany krótki opis krok po kroku co trzeba klikać żeby zaprogramować urządzenie, dobrze by było jakby było łączne ze screenami.

Lucius
Posty: 162
Rejestracja: 18 sty 2009, o 23:21
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: ETS 3

Post autor: Lucius » 28 sty 2009, o 19:25

Ja niestety nie mogę pomóc, bo nie mam na co dzień dostępu do ETS'a (nie dorobiłem się jeszcze swojego), ale ogólnie mówiąc nie ma tam jakiegoś szału tworzysz projekt i konfigurujesz parametry każdego z urządzeń, a później tylko wgrywasz ustawienia do urządzenia... Prze pierwszym wgraniem ustawień wgrywasz adres urządzenia... I po sprawie... Trwa to czasem okropnie długo, ale jest opcja grupowego wgrywania, więc da się przeżyć...
Pozdrawiam
Łukasz Makowej
[Partner KNX, Certyfikat nr 14953]

unbreak
Posty: 11
Rejestracja: 17 sty 2009, o 15:12

Re: ETS 3

Post autor: unbreak » 28 sty 2009, o 19:31

Adresowanie już mam załatwione, pozostało mi wgranie oprogramowania, jeżeli nikt nie będzie w stanie pomóc to jakoś spróbuje opisać to za pomocą tych tutków, a screeny wrzucę te po Niemiecku ;/

Dzięki Lucius, już mi i tak sporo pomogłeś :)

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: ETS 3

Post autor: cox » 28 sty 2009, o 19:50

no ale jak adresy masz załatwione to masz wszystko załatwione.
Tzn przy nadawaniu adresów robisz program individual adress, potem klikasz download aplication i po sprawie.
Proces wgrywania jest ten sam.
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

ODPOWIEDZ