To mój pierwszy post na tym forum także na początek chciałbym bardzo serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów.
Obecnie pracuję nad stworzeniem projektu instalacji KNX na potrzeby zajęć na studiach, jestem na etapie tworzenia części zarządzającej oświetleniem w sali laboratoryjnej. Zdecydowałem się na system DALI współpracujący z KNX'em, praktycznie kończę już ten etap i dopiero teraz zaczęło mnie dręczyć pewne pytanie. Mianowicie czy istnieją gotowe stateczniki ściemniające do świetlówek liniowych z interfejsem KNX? O ileż byłoby to prostsze, cały system DALI tworzący nam praktycznie dodatkowo kolejny system w systemie byłby zbędny. Tak samo po co producenci sprzętu KNX tworzą sterowniki oświetlenia z wyjściami 1-10V? Tzn. rozumiem, że ma to sens jeśli dopasowujemy się z KNX'em do istniejącej już instalacji pracującej w standardzie 1-10V, ale normalnie dużo prostszym rozwiązaniem byłoby produkowanie gotowego wyjścia załączająco-ściemniającego w postaci statecznika z interfejsem KNX. Skoro już tak bardzo we wszystkich ulotkach zachwala się, to iż KNX jest systemem rozproszonym, to niech on rzeczywiście takim będzie, a nie, że 80% elementów KNX siedzi w rozdzielni głównej i cała to rozproszonść nam znika. Czy może coś takiego istnieje tylko jeszcze nie udało mi się ów urządzenia znaleźć?
Pozdrawiam, Michał.
Stateczniki KNX.
Pytania i odpowiedzi projektantów instalacji elektrycznych oraz architektów wnętrz nt. instalacji KNX / EIB.
Wróć do „Projektanci i Architekci wnętrz”
Przejdź do
- KNX / EIB Standard
- ↳ Organizacja KONNEX
- ↳ KNX / EIB - aktualności
- ↳ KNX / EIB - teoria
- ↳ KNX / EIB - przydatne linki
- ↳ Organizacja - KNX UCP
- ↳ Regulamin KNX UCP
- ↳ Członkowstwo w KNX UCP
- KNX / EIB - Forum
- ↳ Regulamin
- ↳ Instalatorzy początkujący
- ↳ Integratorzy systemu
- ↳ Użytkownicy systemu
- ↳ Projektanci i Architekci wnętrz
- ↳ Studenci i Ośrodki Szkoleniowe
- ↳ Ośrodki Szkoleniowe w Polsce
- ↳ O.S w Łodzi
- ↳ O.S. we Wrocławiu
- ↳ Oprogramowanie dla KNX / EIB
- ↳ Opieka nad systemem
- ↳ Urządzenia systemu KNX / EIB
- ↳ Literatura
- ↳ Uruchomione projekty
- KNX / EIB Producenci - pytania, odpowiedzi ...
- ↳ Regulamin
- ↳ Jung
- ↳ Hager
- ↳ inni
- ↳ Gira
- ↳ Theben
- ↳ Merten
- ↳ Wago
- ↳ ABB
- ↳ Zennio
- ↳ Nuvo
- ↳ DIVUS