dwa panele na lini

Informacje i pytania dotyczące elementów systemu KNX / EIB.
Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

dwa panele na lini

Post autor: Elmark » 10 sty 2009, o 23:26

czy są jakieś ograniczenia w funkcjonowaniu dwóch paneli (obsługa m.in. funkcji centralnych) na jednej (bądź np. trzech) liniach?
wiem, że muszą być ustawione inne com'y, ale czy to wszystko?
pytanie szybkie bo i problem szybki...
pozdrawiam

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: dwa panele na lini

Post autor: cox » 13 sty 2009, o 12:32

jakie panele masz na mysli?
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

Re: dwa panele na lini

Post autor: Elmark » 13 sty 2009, o 13:31

panele lcd tego samego producenta...

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: dwa panele na lini

Post autor: cox » 15 sty 2009, o 00:39

no ale jak one mają działać?
są to panele z protkołem KNX czy IP do łączenia np z homeserverem?
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

Re: dwa panele na lini

Post autor: Elmark » 15 sty 2009, o 08:22

przepraszam za zdawkowość, chodzi o protokół knx

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: dwa panele na lini

Post autor: cox » 21 sty 2009, o 14:40

ok, mam chwilkę to odpowiem.
Nie bardzo rozumiem co oznacza, że muszą mieć ustawione inne COM'y bo do komunikacji uzywac beda EIB. JEzeli chodzi o wpiecie sie w panel to faktycznie lepiej uzywać do każego panela innego portu (jezeli programujemy to przez USB).

Czy mówimy o popularnych panelach z oferty niemieckich firm? to gdy wizualizacje stanów zrobisz za pomocą aktywnego statusu na aktorach (a wiec active response status dla kazdego zestyku) i w ten sposób wykonasz całą wizualizacje (tzn ikonka na panelu zmieni się jak active response przesle informacje ze ma stan 1, a nie jak ikonke podepniesz do adresu grupowego np 'swiatlo stol') - nie bedziesz miał żadnego problemu z niezgodnosciami stanu widzianego na panelu i rzeczywistego, a więc funkcje centralne czy grupowe nie powinny mieć znaczenia. Warto zainwestować w taki sposób rozplanowania projektu, stworzy to mniej problmeów.

Takie panele czesto mają timer w sobie, tutaj trzeba bedzie wybrać który z nich powinien być traktowany jako master i czas ten przekazywany powinien być jako czas dla drugiego. Proponuje też docelowo czas na panelu zsynchronizowować z zegarem magistralnym i wtedy wszystkie panele zrobić jako slave.
pozdrawiam
---------------------
eib, knx, inteligentny budynek, lonworks
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, o 22:30 przez cox, łącznie zmieniany 2 razy.
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

Elmark
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2007, o 15:25

Re: dwa panele na lini

Post autor: Elmark » 23 sty 2009, o 23:34

dziękuję, trochę wyjaśniło...

ODPOWIEDZ