Problem z dostępem "acces key" BCU

Informacje i pytania dotyczące integracji z innymi systemami, problemy rozbudowanych instalacji systemu KNX / EIB, nietypowe rozwiązania standardowych funkcji.
Skota
Posty: 2
Rejestracja: 23 paź 2009, o 22:16

Problem z dostępem "acces key" BCU

Post autor: Skota » 23 paź 2009, o 23:17

Witam serdecznie,
Aktualnie zajmuje się uruchamianiem prostej instalacji która przysporzyła mi niestety sporo problemów. Postaram się opisać problem zarazem prosząc o sugestie wszystkich którzy spotkali się z podobnym problemem lub wiedzą w jaki sposób go rozwiązać.

Instalacja dotyczy sygnalizacji m.in. różnych stanów pracy transformatorów, agregatu, kontroli napięcia. Realizowane jest to poprzez odpowiednie zaświecanie się diod 24V na tablicy synoptycznej. Stosowane są takie urządzenia jak: US/U 4.2 ( poczwórne wejście/wyjście binarne - w tym wypadku ma stanowić wejście) oraz uk/s 32.2 ( koncentrator 32 kanałowy - jako wyjście powodujące zapalanie się diod).

Owe urządzenia, musiałem dodać do istniejącej już instalacji, aktualnie pracującej.

Krótka historia procesu uruchamiania:

1. Po nadaniu adresów indywidualnych urządzeniom a także wgraniu odpowiednich aplikacji z ustawionymi parametrami niestety instalacja nie działała (diody nie świecą).

2.Postanowiłem stworzyć prostą instalację testową tworząc nowy projekt testowy z wykorzystaniem wyłącznie nowych urządzeń ( zasilacz, us/u, uk/s no i oczywiście RS232). Również bez skutku.

3. Wgrałem aktualną bazę oprogramowania do urządzeń w projekcie testowym. Taki sam efekt

4. I odnalazłem przyczynę problemu. Błąd w projekcie wykonawczym, co spowodował złe okablowanie urządzeń. Ledy świecą , "praca na projekcie testowym".

5. Uruchamiam główny projekt na którym ma pracować instalacja i tu pojawia się kolejny problem.

6. Próbując wgrać aplikację do nowych urządzeń pojawia się komunikat jak w załączniku.

7. Żadnego kodu o który mnie prosi owy komunikat dotyczący acces key BCU nie wprowadzałem do projektu, a o niego prosi

8. Moja wiedza niestety się kończy. Nie wiem dlaczego tak się stało.

Moje pytania:

1. Czy istnieje możliwość, iż nadając w projekcie testowym nowe adresy indywidualne a także np. wgrywając nową aplikacją zaktaulizowaną do nowszej wersji może być przyczyną problemu?

2. Wracając do projektu testowego, mogę programować urządzenia co nie mogę uczynić w projekcie głównym. Czy w związku z tym, może powinienem stworzyć prosty układ (zasilacz, RS,+nowe urządzenie) I powinno działać w głównej instalacji. Czy tak??
Wiem, że post który napisałem jest dla wytrwałych:), ale starałem się opisać dokładnie problem i historię projektowania z bardzo ważną puentą: sprawdź dokładnie wszystkie schematy, materiały czy instalacja poprawnie jest zamontowana zanim zaczniesz projektować. PROSZĘ SERDECZNIE O POMOC
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: Problem z dostępem "acces key" BCU

Post autor: cox » 24 paź 2009, o 21:13

Czy masz pewność, że adres 0.0.100 nie jest zajęty przez inne urządzenie?
A próbowałeś unload device?

PS. adres 0.0.100 to sieć szkieletowa obszarów...
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

ODPOWIEDZ