KNX vs. Synco Siemens

Informacje i pytania dotyczące integracji z innymi systemami, problemy rozbudowanych instalacji systemu KNX / EIB, nietypowe rozwiązania standardowych funkcji.
NCMain
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:21

KNX vs. Synco Siemens

Post autor: NCMain » 19 paź 2009, o 16:49

witam
czy komuś udało się uruchomić komunikację z sterownikami grzewczymi (oraz wentylacyjnymi) RMH760 oraz RMU 7xx Siemens'a?
próbuję od kilku dni wgrać do niego jakąś aplikację niestety cały czas jest błąd - urządzenie nie odpowiada.
Oczywiście z Siemensem nie można sie dogadać - albo nikt nie nie odbiera albo na maile nie odpisują.
a chciałbym to odpalić bo skoro sterownik już jest to czemu go nie wykorzystać


pozdrawiam
NCMain

cox
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: cox » 20 paź 2009, o 00:30

w siemensie chłopaki te urządzenia programują z manipulatora i sądzę, że trudno tam będzie Ci znaleźć support do ETS i KNX w normalnej edycji. To jest urządzenie KNX'owe, ale wykorzystuje KNX jako magistralę do wymiany danych, a tryb konfigurowania to tzw KNX LTE.

Spróbuj unload i ponownie wszystko zapakować.
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

NCMain
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:21

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: NCMain » 2 lis 2009, o 10:01

witam
zgodnie z opisem Y3110 Siemens'a urządzenia serii synco 7xx działają także w trybie S po zaprogramowaniu ich z ETS'a. na stronach siemens sbt są do ściągnięcia biblioteki vd3.

narazie próbuje wyciągnąć info od siemensa - twierdzą że powinno się dać bez problemu żadnego.

pozdrawiam

NCMain
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:21

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: NCMain » 20 lis 2009, o 17:09

witam
temat można zamknąć ;-)
sterownik działa - trochę dzięki pomocy Panów z Siemens'a

natomiast sterowniki SIemens'a serii RMU7xx - zaprogramowanie bez żadnych problemów.

pozdrawiam

cox
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: cox » 25 lis 2009, o 09:32

NCMain pisze:witam
temat można zamknąć ;-)
sterownik działa - trochę dzięki pomocy Panów z Siemens'a

natomiast sterowniki SIemens'a serii RMU7xx - zaprogramowanie bez żadnych problemów.

pozdrawiam
nic więcej nie zdradzisz? ;)
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

NCMain
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:21

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: NCMain » 8 gru 2009, o 16:41

witam
co tu zdradzać ;-)
problem był w ruchu na magistrali :) wychodzi na to, że trzeba programować urządzenie Siemens najlepiej na biurku - nie dało się mi ani razu na "pracującej" magistrali - na biurku z osamotnionym regulatorem bez problemu. - trochę upłynęło czasu nim na to wpadłem :D
każdy nawet jeden telegram z innych urządzeń powodował błąd podczas wgrywania aplikacji.
to samo dotyczy rmu7xx - sprawdziłem empirycznie własnoręcznie.

pozdrawiam

cox
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: cox » 9 gru 2009, o 13:26

hehehe, no właśnie - połączenie trybu LTE ze zwykłym KNX daje takie efekty.
Ja słyszałem, że przy jednoczesnym konfigurowaniu trochę większej sieci siemens KNX LTE z manipulatora, zdarza się, że wszystkie urządzenia się restartują. A wynika to z tego, że jak powstaje duży ruch, to napięcie na zasilaczu spada poniżej 21V (albo 19V), a to oznacza w technologii KNX reset urządzenia :D
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

NCMain
Posty: 9
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:21

Re: KNX vs. Synco Siemens

Post autor: NCMain » 14 gru 2009, o 11:42

no to ciekawostka bo w tej samej sieci (nim uruchomiłem ostatecznie wszystko na "standardowym pełnym" trybie KNX) działy urządzenia trybu "S" (czujki ruchu, stacja pogodowa, włączniki, aktory itp) oraz dwa urządzenia SIEMENS w trybie LTE (regulator i panel sterujący do niego) - i wszystko działało nie było żadnych resetów itp przygód - także podczas programowania innych urządzeń - jedynie ten SIemens nie chciał współpracować.

natomiast w innej instalacji mam 4 RMU7xx + klika aktorów włącz/wyłącz, ściemniacz, panel, kilka wejść cyfrowych i nie było większych problemów ;) z instalacją urządzeń, a działanie to już wogóle zapomniałem że coś takiego robiłem. Wykryłem że sterowniki RMU7xx z którymi nie było problemu to były nowsze (ver.2.0) (wersja hardware) niż te które wcześniej sprawiały mały kłopocik.

najważniejsze że w ostateczności wszystko działa zgodnie z założeniem projektanta.. czyli moim ;-) a nowe doświadczenia zdobyto niedenerwując za bardzo klienta ;-)

ODPOWIEDZ