KNX i Satel

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
Kambiesz
Posty: 9
Rejestracja: 7 maja 2017, o 18:29

KNX i Satel

Post autor: Kambiesz » 12 kwie 2018, o 19:56

Cześć,

Mam problem, wie ktoś może w jaki sposob mogę wywołać (uzbroić alarm) za pomocą przycisku Knxowego? Robił ktoś może coś takiego?

Pozdrawiam

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: KNX i Satel

Post autor: Gadgetman1 » 13 kwie 2018, o 13:34

Zapewne poprzez moduł integracyjny KNX-SATEL ,ale to kosztuje 800zł. Jeżeli centrala ma jakiekolwiek wyjście NO/NC którym możesz aktywować uzbrojenie alarmu to zwyczajnie podłączasz do aktora....hmmm ale co się stanie jak uzbrajasz przyciskiem a rozbrajasz manipulatorem?, Kombinuj,kombinuj....

Kambiesz
Posty: 9
Rejestracja: 7 maja 2017, o 18:29

Re: KNX i Satel

Post autor: Kambiesz » 14 kwie 2018, o 17:19

Hej, posiadam moduł knx-satel

Tylko teraz co muszę zrobić, mam zrobiony przycisk grupe wpisaną status alarmu zrobiony w knx.

zrobione w etsie- 5 grupy z ktorej maja być wywołane alarmu. Przytrzymujemy 3 sekund uzbraja się alarm, kolejne 3 sekundy rozbraja

Grupy w etsie:

Sypialnia,
sypialnia 2,
gabinet,
salon
Alarm status.

Jak w manipulatorze wyłącze to status mam. Robiłes to kiedys?

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: KNX i Satel

Post autor: Gadgetman1 » 14 kwie 2018, o 20:07

Niestety ale nie mam alarmu Satela tylko knx-owe moduły alarmowe ABB MTS-8. Cytuję" Wejścia

W module programuje się parametry dotyczące sterowania wejściami systemu
alarmowego przez urządzenia magistralne KNX. Pozostałe parametry wejść (typ linii,
typ reakcji itp.) są programowane w centrali. Wejście, które ma być sterowane przy
pomocy telegramów wysyłanych przez urządzenia magistralne, nie powinno istnieć
fizycznie. Musi ono mieć zaprogramowany typ linii różny od BRAK CZUJKI i WEDŁUG
WYJŚCIA. Dla wejścia można zaprogramować dowolny typ reakcji.
Wnioskuję że sterowanie centralą wykonuje się poprzez "wejścia" w module. Zapewne te adresy grupowe które stworzyłeś to będą ci uzbrajać jakiś alarm strefowy ? 1 czy kilka stref? Jeżeli 1 to zapewne potrzebujesz tylko jednego AG. Nazwijmy go "ALARM STREFA PARTER". Do tego AG. dodajesz obiekty z przycisków on/off i status. Otwierasz program do Satela . Znajdujesz moduł w rozszerzeniach przypisujesz mu adres indywidualny np:1/1/100,wchodzisz w zakładkę wejścia dodajesz AG."ALARM STREFA PARTER". Zapisujesz. Następnie w centrali programujesz dane wejście które będzie wywoływać ci alarm strefowy. Tak to widzę.
Rozumiem że przyciskami teraz fizycznie uzbrajasz i rozbrajasz alarm? czy co? Pokaż ludziom co tworzysz aby inni nie błądzili. Po to jest to forum.

Kambiesz
Posty: 9
Rejestracja: 7 maja 2017, o 18:29

Re: KNX i Satel

Post autor: Kambiesz » 25 kwie 2018, o 13:28

Cześć,

Trochę zmieniłem,

Zrobiłem w ETSIE dwie które będą moimi strefami w satelu: tryb nocny, tryp party, oraz jedna grupa - status alarmu. (w nie których pomieszczeniach ma załączyć się tryb party, a w niektórych tryb nocny). Teraz tak, wykorzystuje w satelu dwa wejscia które są ustawione według wyjscia załóżmy.

Przepisane do strefy tryb nocny: wejście 40 (według wyjscia 100) - wyjscie 100 (zasilanie w czuwaniu)
Przepisane do strefy tryb party : wejście 41 (według wyjścia 101) - wyjscie 101 (zasilanie w czuwaniu)
Status alarmu : wyjście 102 (zasilanie w czuwaniu)

Narazie tylko tak myśle jak to zrobić, grupy mam przepisane. Ale nie testowałem. Wejscia są wirtualne.

Chyba tak powinno zadziałać? Racja?

Gadgetman1
Posty: 119
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: KNX i Satel

Post autor: Gadgetman1 » 25 kwie 2018, o 17:02

Najwyższa pora sprawdzić czy to działa. Pomijając aspekt co ty tam tworzysz w w centrali Satel ,jeżeli ją zaprogramowałeś i funkcjonuje to wiesz co robisz. Z punktu knx-owego ,rozszerzenie Satel/knx musi mieć adres indywidualny zgodny z twoją topologią np:1.1.1. Wirtualne adresy grupowe które utworzyłeś w ets-ie mają być przypisane do wejść w rozszerzeniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ