Podwójne kliknięcie Busch-priOn

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
lioleon
Posty: 4
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 21:02

Podwójne kliknięcie Busch-priOn

Post autor: lioleon » 25 cze 2015, o 22:12

To mój pierwszy post i pierwsze programowanie więc proszę o wyrozumiałość :)
Na biurku odpalam prosty zestaw KNX: Busch-priOn 2-krotny przycisk, 3-krotny przycisk, aktor fancoilowy ale wykorzystuje w nim tylko jedno wyjście (on/OFF), aktor żaluzjowy.
Chcę stworzyć prostą zależność z przycisku 3-krotnego switch ON/OFF z dwóch stron klawisza do wysterowanie wyjścia, w przycisku 1-krotnym strona lewa switch ON/OFF, strona prawa funkcja wyłącz wszystko wykorzystuje funkcję 1-button value transmiter gdzie zawsze wysyłam OFF . I teoretycznie wszystko mi działa tak jak to sobie zaplanowałem po za dwukrotnym klikiem na załączenie po użyciu funkcji wyłącz wszystko.
Stworzone są dwa AG "sterowanie" i "wyłącz wszystko" odpowiednio przypisane.
Jak rozwiązać ten problem?
Przyznaję się że nie byłem na żadnym szkoleniu i próbuje najpierw wgryźć się w temat sam :)

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Podwójne kliknięcie Busch-priOn

Post autor: Gadgetman1 » 25 cze 2015, o 22:33

Sądzę że powinieneś ustawić flagi "c","w","t","u" w adresach grupowych przypisanych obiektach GA. Lepiej będzie jak dołączysz screenshoty. Bo z tego co zrozumiałem to lewy przycisk jest "TOOGLE" 1 bit. a prawy ma funkcję tylko wyłaczania wszystkiego czyli value transmiter 1 byta czy 1 bit.? Podaj konkretny model przycisku i aktora wtedy będzi ci łatwiej pomóc.

lioleon
Posty: 4
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 21:02

Re: Podwójne kliknięcie Busch-priOn

Post autor: lioleon » 25 cze 2015, o 22:48

Aktor LFA/S 1.1 ale ten wydaje się działać OK AG przypisany do wyjści a1 biegu wentylatora, przyciski:
6340-24G-101-500 Element obsługowy Busch-priOn, 1/2 klawiszowy, białe tworzywo
6342-24G-101-500 Element obsługowy Busch-priOn, 3/6 klawiszowy, białe tworzywo

Aplikacja teraz działa tak że gdy przyciskiem 1 załączę wyjście AG -sterowanie a a przyciskiem 2 wyłączę wszystko AG-wyłącz wszystko wtedy jest problem podwójnego kliknięcia, jeżeli przyciskiem 1 wyłączę wyjście potem nacisnę przycisk 2 - wyłącz wszystko to załączenie jest już normalne, wygląda na to że przycisk 1 nie wie że wyjście jest wyłączone choć wszystkie kombinacje z klawiszem 3/6 działają ok jednym mogę wyłączyć drugim mogę załączyć bez żadnego podwójnego kliknięcia.
W zasadzie to mogę przesłać całą bazę albo dać namiar ba TeamViewera :) w razie co n skype "Kamil Łysak LioLEON ®" tylko nie mam mikrofonu

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Podwójne kliknięcie Busch-priOn

Post autor: Gadgetman1 » 25 cze 2015, o 23:03

Przycisk 1 jest przypisany do AG "sterowanie" który zawiera obiekt "switch" tego aktora, następnie 2-gi przycisk ma za zadanie tylko wyłączyć to czyli logiczne "0" który jest przypisany do AG "wyłącz wszystko" aktóry zawiera ten sam obiekt "switch" co AG "sterowanie"? Powinno wystarczyć tylko odpowiednie ustawienie flag AG. Ale dla pewności to prześlij screen od ustawień 2 przycisku i AG."wyłącz wszystko".Możesz przesyłać na PM.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Podwójne kliknięcie Busch-priOn

Post autor: Gadgetman1 » 26 cze 2015, o 22:36

Gadgetman1 pisze:Przycisk 1 jest przypisany do AG "sterowanie" który zawiera obiekt "switch" tego aktora, następnie 2-gi przycisk ma za zadanie tylko wyłączyć to czyli logiczne "0" który jest przypisany do AG "wyłącz wszystko" aktóry zawiera ten sam obiekt "switch" co AG "sterowanie"? Powinno wystarczyć tylko odpowiednie ustawienie flag AG. Ale dla pewności to prześlij screen od ustawień 2 przycisku i AG."wyłącz wszystko".Możesz przesyłać na PM.
Problem się rozwiązał zmieniając obiekty w AG. i usuwając zbędne obiekty w innych AG.

ODPOWIEDZ