Początki z KNX

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
ruszok
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2015, o 21:21

Początki z KNX

Post autor: ruszok » 28 kwie 2015, o 07:15

Witam

Mam do zrobienia super zaawansowaną instalację opartą o KNX. Z alarmu chcę czytać stany czujek PIR i kontaktronów okiennych. Jedynym wyjściem na zewnątrz z centralki alarmowej jest KNX poprzez Gateway.
Mam więc Ksenia porta Gateway z KNX i PLC Beckhoff CX9020 z kartą KNX KL6301 i... I nie działa mi to. Ostatnio czytając artykuły o KNX zrozumiałem, że na 99% do tego kompletu potrzeba mi jeszcze zasilacza magistrali KNX. Dobrze myślę?

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 07:30

Zasilacz,bramkę do programowania magistrali. ETS 3/4/5 ,aplikację która to będzie odczytywać. I zapewne coś jeszcze...

ruszok
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2015, o 21:21

Re: Początki z KNX

Post autor: ruszok » 28 kwie 2015, o 08:06

Zasilacz to się zgodzę. ETS myślę, że nie jest potrzebny bo ten gateway porta z Ksenii ma takie dość spartańskie oprogramowanie z możliwością przypisywania adresów grupowych. Karta Beckhoffa nie wymaga konfiguracji z ETS, ją się konfiguruje z poziomu TwinCata.
To jest taka ogromna dwupunktowa sieć z czego porta nadaje, KL6301 odbiera. Do tego dojdzie ten zasilacz magistrali.
Czy jak nie skonfiguruję tego zasilacza ETSem to kapliczka?

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 09:51

Co to jest ta Ksenia? Bramka do magistrali Knx która zapewne ma swoje oprogramowanie w którym możesz przypisywać zewnętrze adresy grupowe z projektu ETS? Ale żeby je przypisać to chyba musisz je znać?Czyli aktywujesz alarm a bramka wysyła info do magistrali czyli adresu grupowego np. 1.1.10 który zawiera wszystkie odpowiednie obiekty ze sterowników rolet. Jeżeli ta bramka jest zewnętrznym urządzeniem z której tylko "linkujesz" do adresów grupowych projektu ets to raczej nie potrzebujesz zasilacza knx tylko wpinasz się przewodem magistralnym do instalacji. Zapewne sama bramka też potrzebuje swojego zasilania czy też jest zasilana magistralą knx?. Jeżeli do danej bramki są pliki konfiguracyjne do ets-u to podaj link.Dołącz jakieś screeny z oprogramowani etc. Co ty właściwie chcesz zrobić? Odczytać stan kontaktronów które sa podpięte do istniejącej instalacji knx czy też użytkownik ma widzieć stan na tablecie ,tel,itd.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 10:49

Gadgetman1 pisze:Co to jest ta Ksenia? Bramka do magistrali Knx która zapewne ma swoje oprogramowanie w którym możesz przypisywać zewnętrze adresy grupowe z projektu ETS? Ale żeby je przypisać to chyba musisz je znać?Czyli aktywujesz alarm a bramka wysyła info do magistrali czyli adresu grupowego np. 1.1.10 który zawiera wszystkie odpowiednie obiekty ze sterowników rolet. Jeżeli ta bramka jest zewnętrznym urządzeniem z której tylko "linkujesz" do adresów grupowych projektu ets to raczej nie potrzebujesz zasilacza knx tylko wpinasz się przewodem magistralnym do instalacji. Zapewne sama bramka też potrzebuje swojego zasilania czy też jest zasilana magistralą knx?. Jeżeli do danej bramki są pliki konfiguracyjne do ets-u to podaj link.Dołącz jakieś screeny z oprogramowani etc. Co ty właściwie chcesz zrobić? Odczytać stan kontaktronów które sa podpięte do istniejącej instalacji knx czy też użytkownik ma widzieć stan na tablecie ,tel,itd.
Tak googlując KL6301 | EIB/KNX Bus Terminal czarno na białym jest że z lewej strony urządzenia podpinasz zasilanie a z prawej magistralę knx. Cytuję:
The EIB group filters have to be parameterized before the KL6301 can enter data exchange mode. Filters are necessary for all group-addressed data that are sent to the KL6301, since each group telegram contained in the filters replies with an ACK and is registered in the process data. Only then is the telegram visible in the function blocks! The KL6301 discards EIB telegrams with group addresses that are not included in the filter. Therefore, the EIB network must be coordinated with the filters of the KL6301: Either four group filters, each with 64 group addresses, or eight group filters, each with 32 group addresses, can be set on the receiving side of the KL6301. The main- and mid-groups within the filter are fixed, therefore only the sub-groups can be freely selected. Transmission is possible to all EIB devices in the network. The communication block can only be called once per PLC cycle and only once per terminal. If the group filters are not sufficient, it may be necessary to use additional KL6301 devices.
Raczej nie będziesz miał łatwo.

ruszok
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2015, o 21:21

Re: Początki z KNX

Post autor: ruszok » 28 kwie 2015, o 11:13

W KL6301 wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

http://www.beckhoff.com/images/bus_terminal/KL6301__web.jpg
Power Contact, o których prawdopodobnie mówisz to jest zasilanie magistrali K-Bus sterownika - nie związane z KNX.

Kartę mam skonfigurowaną myślę odpowiednio, ale nie ma żadnych telegramów. Teraz zrozumiałem, że magistrala ma zewnętrzne zasilanie więc muszę mieć zasilacz do KNX. Wtedy urządzenie Ksenia porta KNX gateway będzie słało telegramy.
porta:

Kod: Zaznacz cały

http://www.kseniasecurity.net/en/pag/device-konnex-door-27
ftp://ftp.spselectronics.pl/PPOZ/KSENIA/manuale_porta_IT_EN_FR.pdf
Do tej bramki importuję z centrali alarmowej informacje o we/wy. I teraz mogę ręcznie nadać adresy grupowe lub pobrać je z ETS. Potem programuję tą bramkę z tymi nadanymi adresami. Myślę, że programik porta configurator, który jest dołączony do tego gateway'a to jest taki mocno okrojony konfigurator jak ETS.

Bramka ma zewnętrzne zasilanie 24V. Teraz sytuacja wygląda tak:
KL6301=======porta (4 metry przewodu magistrali EIB/KNX).
I nie ma nic więcej, żadnych zasilaczy magistrali, nic. Po prostu podłączyłem to jak RS485 (bo się nie znam :P ). Mierzyłem samą magistralę i tam są śmieszne mV (śmieci). Jak dodam rezystor terminujący 1 kOhm to wycinam śmieci i jest równe 0 V.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, o 11:51 przez ruszok, łącznie zmieniany 1 raz.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 11:36

Widzę że KSENIA ma swój unikatowy adres fizyczny. Default to 15.15.255.Mówisz że jest poprawnie skonfigurowany.Najprościej jest sprawdzić z poziomu ets. czy taki adres istnieje i nadaje pakiety.Weliminuj problem z ewentualnego braku połączenia z magistralą knx.Podczas monitorowania adresów grupowych urządzenie będzie wysyłało pakiet do magistrali ,jeżeli bedzie pusty to prawdopodobnie jest źle skonfigurowane urządzenie i nie przypisanu mu AG. Do samego urządzenia nie potrzebujesz żadnego zasilacza knx.Odnośnie tego KL6301 z tego co pobierzenie doczytałem się będziesz musiał chyba przypisać porządane adresy grupowe aby je filtrowało i jest ich tylko 64.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 11:42

Gadgetman1 pisze:Widzę że KSENIA ma swój unikatowy adres fizyczny. Default to 15.15.255.Mówisz że jest poprawnie skonfigurowany.Najprościej jest sprawdzić z poziomu ets. czy taki adres istnieje i nadaje pakiety.Weliminuj problem z ewentualnego braku połączenia z magistralą knx.Podczas monitorowania adresów grupowych urządzenie będzie wysyłało pakiet do magistrali ,jeżeli bedzie pusty to prawdopodobnie jest źle skonfigurowane urządzenie i nie przypisanu mu AG. Do samego urządzenia nie potrzebujesz żadnego zasilacza knx.Odnośnie tego KL6301 z tego co pobierzenie doczytałem się będziesz musiał chyba przypisać porządane adresy grupowe aby je filtrowało i jest ich tylko 64.
Czy ty zasiliłeś KL6301 napięciem 24v?

ruszok
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2015, o 21:21

Re: Początki z KNX

Post autor: ruszok » 28 kwie 2015, o 11:50

Ksenia i beckhoff mają ustalone przeze mnie adresy (inne).
Filtry mam ustawione. Jest dość miejsca do tego do czego potrzebuję bo mogę 4x64 bit czytać na raz. Więc no problem, ja potrzebuję tylko z 30 kontaktronów i 10 informacji o strefach. Spokojnie mi wystarczy nawet jeden filtr. Z resztą póki co włączyłem ją w tryb monitor. Wtedy filtry nie działają i czyta wszystko co lata po sieci.

Nie rozumiem pytania z tym zasilaniem (może też trochę źle to zasugerowałem). Nic nie podpinałem do KL6301 poza kablem, który idzie od porty (KNX + i -). 24V ta karta wymaga po magistrali wewnętrznej, żeby się zasilić i żebym ją widział z poziomu System Managera w sterowniku. I to jest ok.
Do porty mam podpięte 24V z zasilacza zwykłego oraz KNX + i -. Więc fizycznie pomiędzy portą, a beckhoffem mam wyłożony kabelek TP z wykorzystaną jedną parą.
Ale po tym co widzę uważam, że brakuje mi zasilacza magistrali (czyli mojego kabelka pomiędzy beckhoffem a portą).

Teraz mam np przypisany jakiś adres grupowy w porta gateway jako kontaktron okna. Wyobrażam sobie to tak, że jak się zmieni stan to ten gateway powinien wysłać telegram w sieć. Wtedy na beckhoffie mignie mi dioda EiB Rx. A tak nie jest. Ale wnioskując po opisie Beckhoffa ta dioda powinna się świecić jak magistrala jest zasilona (a nie jest) - nie świeci się. I migać jak idą telegramy.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 12:02

ruszok pisze:Ksenia i beckhoff mają ustalone przeze mnie adresy (inne).
Nie rozumiem pytania z tym zasilaniem. Nic nie podpinałem do KL6301 poza kablem, który idzie od porty (KNX + i -). 24V ta karta wymaga po magistrali wewnętrznej, żeby się zasilić i żebym ją widział z poziomu System Managera w sterowniku. I to jest ok.
Do porty mam podpięte 24V z zasilacza zwykłego oraz KNX + i -. Więc fizycznie pomiędzy portą, a beckhoffem mam wyłożony kabelek TP z wykorzystaną jedną parą.
Ale po tym co widzę uważam, że brakuje mi zasilacza magistrali (czyli mojego kabelka pomiędzy beckhoffem a portą).
Zgubiłem się.Instalacja o ile tak jest ma już swój zasilacz!! ty masz sie tylko wpiąć kabelkiem magistrali w nią. Przecież ty nie tworzysz swojej mini instalacji knx między Ksenią a KL6301.To sa urządzenia które umożliwiają ci integracje innego systemu z ISTNIEJĄCYM PROJEKTEM ETS.Który zawiera urządzenia wykonawcze i najważniejsze adresy grupowe.Żeby wiedzieć jaki przypisać adres fizyczny to musisz wiedzieć od jakiego się zaczynają.Tak sobie z głowy tego nie przypiszesz.

ruszok
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2015, o 21:21

Re: Początki z KNX

Post autor: ruszok » 28 kwie 2015, o 12:14

:)
Nie ma nic. Tylko te dwa urządzenia. Nic więcej. Jedyną drogą wyciągnięcia informacji z tej centralki alarmowej jest KNX. I tylko do tego jest on tutaj potrzebny. Wcześniej żadnego KNXa nei było w budynku i nie będzie. To coś co robię to będzie cała magistrala i jej urządzenia.
Czyli podsumowując ja to robię od 0 i chcę beckhoffem czytać stan z porty. Ot całe zagadnienie.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 12:32

[quote="ruszok"]:)
Nie ma nic. Tylko te dwa urządzenia. Nic więcej. Jedyną drogą wyciągnięcia informacji z tej centralki alarmowej jest KNX. I tylko do tego jest on tutaj potrzebny. Wcześniej żadnego KNXa nei było w budynku i nie będzie. To coś co robię to będzie cała magistrala i jej urządzenia.
Czyli podsumowując ja to robię od 0 i chcę beckhoffem czytać stan z porty. Ot całe zagadnienie.[/quote
Sądze że ci nic z tego nie wyjdzie. Najmniejsza instalacja knx. zasilacz+wejście usb do magistrali+ UKS 32(32 kanałowe wejście,lub inne wejście binarne np.ET/S6.24.5)+ETS4 DEMO.Pod UKS podłączone sa kontaktrony,czujki PIR. W projekcie tworzysz AG. np."okno salon,kontaktron" AG 1.1.2.Nastepnie eksportujesz te adresy i otwierasz w Kseni.A żeby widzieć ich stan na jakiejś aplikacji to musisz mieć bramkę ip i odpowiednią aplikację.Najtańsza 4 euro Inaczej sobie tego nie wyobrażam.Ale mogę się mylić.Też się uczę...zresztą całe życie sie człowiek uczy a na starośc zapomina. :-))

ruszok
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2015, o 21:21

Re: Początki z KNX

Post autor: ruszok » 28 kwie 2015, o 12:35

Kupię ten zasilacz i dam znać czy to pójdzie :) Wg mnie musi działać.
Ważne, że zasilacz musi być. Teraz go nie mam więc nie działa.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Początki z KNX

Post autor: Gadgetman1 » 28 kwie 2015, o 12:44

Raczej strata twoich pieniędzy.Niech się wypowiedzą mądrzejsi. Obyś za dużo nie wydał to kup sobie zasilacz używany sygnowany EIB nie KNX. Najważniejszym elementów instalacji KNX jest jej projekt utworzony w ETS-ie a nie zasilacz i bramka. Oczywiście jak to zagra u ciebie to daj znać ,zapewne wiele osób będzie miało z tego pożytek.

electrocontrol
Posty: 11
Rejestracja: 10 sty 2015, o 20:21

Re: Początki z KNX

Post autor: electrocontrol » 28 kwie 2015, o 23:39

Ta instalacja powstaje u Ciebie, czy chcesz tym kogoś uszczęśliwić?

Nie twierdzę, że tego nie uruchomisz, bo może będziesz miał szczęście. Ale nie masz pojęcia o działaniu magistrali KNX, o tym jaką rolę pełni zasilacz i pewnie o innych sprawach związanych KNX również.

Możliwe, że po dodaniu zasilacza komunikacja będzie działać, ale bez ETS jest to taka praca po omacku, bo nie widzisz co dzieje się na magistrali. Jeżeli skonfigurujesz bramkę w taki sposób, żeby wysyłała telegramy na magistralę przy zdarzeniu, to Beckhoff powinien to odebrać. Nie programowałem nigdy Beckhoffa z KNX. Uruchamiałem Wago, a tam jest inaczej, bo sterownik staje się urządzeniem KNX a nie tylko przechwytuje telegramy.

A skąd pomysł, żeby to był sterownik Beckhoff?
www.ElectroControl.pl

ODPOWIEDZ