Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 14 maja 2014, o 20:44

Jest ryzyko że to będzie kolejny post bez odpowiedzi ale co mi tam.Szukam czujnik temperatury typu PT-1000, podobny do tego: http://www.knx-gebaeudesysteme.de/sto_g ... 2R0011.htm.
Chcę go zastosować w zbiorniku C.W.U. aby mieć podgląd na panelach aktualną temperaturę zbiornika jednocześnie w momencie kiedy solary nie są wstanie nagrzać żądanej temperatury wody abym w porę mógł podgrzać wodę grzałką elektryczną.Switch actuator to nie problem tylko aby sam proces włączenia był w miarę z automatyzowany czyli wskazany jest czujnik temp. który włączy i wyłączy w żądanym momencie grzałkę .Mogę zastosować aplikację Staircase lighting w switchu i ustawić przykładowo czas pracy na 90 min. ale w ten sposób nie jestem wstanie kontrolować temp. wody.Raz będę miał 40 stp. lub 60 stopni. a to raczej jest nie ekonomiczne.Właściwie energooszczędność ID. to raczej mrzonka ale to temat na inny post.Czy ma ktoś pojęcie gdzie mogę takie urządzenie znaleźć?
D.

cox
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: cox » 15 maja 2014, o 09:56

zasugerowałbym jakiś moduł z logiką i regulatorami PI lub sterownik swobonie programowalny z KNXem. Możesz też skorzystać z pętli regulacyjnej w którymś z termostatów (niektóre mają dwie pętle regulacyjne) i utrzymywać temperaturę zadaną, przy czym pomiar CWU musi być podany jako temperatura rzeczywista dla tej pętli regulacyjnej. Zadaną poda się z magistrali (tutaj wazne aby nie zaniknęła przy restarcie urządzenia) np z ETS'a lub z wizualizacji.
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 15 maja 2014, o 17:18

No tak ale konkretnie które urządzenia? Wujek google jest pełny od podpowiedzi ale aby odnaleźć tą konkretną to tak jak wygrana w lotto.Tak jak pisałem czujnik ma wyglądać jak na konkretnym linku podanym w pierwszym poście musi być podpięty na przykład pod dedykowany aktor w tym przypadku to jest wentylator.Musi wysłać aktualną temp. zasobnika.Sam ten czujnik i dedykowany aktor spełniałby tą funkcję ale ma ograniczenia systemowe,temp. nie może przekraczać 40 stopni więc nie mam możliwości na ustawienie wyższej.Czekam na podpowiedzi.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 15 maja 2014, o 22:48

Gadgetman1 pisze:No tak ale konkretnie które urządzenia? Wujek google jest pełny od podpowiedzi ale aby odnaleźć tą konkretną to tak jak wygrana w lotto.Tak jak pisałem czujnik ma wyglądać jak na konkretnym linku podanym w pierwszym poście musi być podpięty na przykład pod dedykowany aktor w tym przypadku to jest wentylator.Musi wysłać aktualną temp. zasobnika.Sam ten czujnik i dedykowany aktor spełniałby tą funkcję ale ma ograniczenia systemowe,temp. nie może przekraczać 40 stopni więc nie mam możliwości na ustawienie wyższej.Czekam na podpowiedzi.
Wykopałem u wujka google takie coś: http://www.elsner-elektronik.de/knx-tem ... c1efd9b415
Sądzę że coś z tego wyjdzie.Muszę to zgłębić.Szkoda że aplikacja do ets jest w języku niemieckim...już mam ból głowy.
Kopałem głębiej i znalazłem to KNX T-UN Temperature tej samej firmy......cena oporowa i oczywiście jak się to dzieje że cena w niemieckim sklepie internetowym jest mniejsza o 200zł od polskiego tego nie potrafię zrozumieć.
Tradycją się stało na tym forum że człowiek zadaje pytanie i sam sobie na nie odpowiada... :D :D

dendrytus
Posty: 51
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 21:51

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: dendrytus » 16 maja 2014, o 07:05

Gadgetman1 pisze: i oczywiście jak się to dzieje że cena w niemieckim sklepie internetowym jest mniejsza o 200zł od polskiego tego nie potrafię zrozumieć.
To jest akurat proste. 100 zł to koszt przesyłki, 18 zł podatki i 82 zł pakowanie i "zysk".
Wyjeżdżam na długi urlop.


Ja mam prostszy sposób. Nie potrzebna jest większa siła, wystarczy wziąć większy młotek.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 16 maja 2014, o 07:24

dendrytus pisze:
Gadgetman1 pisze: i oczywiście jak się to dzieje że cena w niemieckim sklepie internetowym jest mniejsza o 200zł od polskiego tego nie potrafię zrozumieć.
To jest akurat proste. 100 zł to koszt przesyłki, 18 zł podatki i 82 zł pakowanie i "zysk".
Przesyłka 15 euro,dostawa 3-4 dni. I z doświadczenia wiem że towar opuszcza Niemcy po 24 godzinach a 3 dni buja się po polskich sortowniach. :mrgreen:

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 7 lip 2014, o 19:22

Właśnie dzisiaj podłączyłem pod mój zbiornik c.w.u nasz rodzimy czujnik firmy Intelektronik.Cena znośna i co najważniejsze spełnia swoje funkcje.Dzięki uprzejmości sam czujnik panowie zminiaturyzowali mi do maksimum a nawet zmienili wartości progowe pliku bazy danych podnosząc do 70 stopni. Czasami warto zaglądnąć na własne podwórko.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 26 sty 2015, o 20:55

Gadgetman1 pisze:Właśnie dzisiaj podłączyłem pod mój zbiornik c.w.u nasz rodzimy czujnik firmy Intelektronik.Cena znośna i co najważniejsze spełnia swoje funkcje.Dzięki uprzejmości sam czujnik panowie zminiaturyzowali mi do maksimum a nawet zmienili wartości progowe pliku bazy danych podnosząc do 70 stopni. Czasami warto zaglądnąć na własne podwórko.
No cóż moja radośc prysła jak bańka mydlana.Czujnik po nie całym roku używania przestał wysyłać wartość temp. do magistrali. Dopiero ponowne załadowanie aplikacji do urządzenia zaczyna ponownie działać. Nie jest to problem ustawień bo stoczyłem bój z flagami a niestety to nic nie daje. Po około 1,5-2 tygodni urządzenie "milknie" i na żadnym panelu nie widać wartości temp. Monitowałem to do producenta ale otrzymałem tylko emaila nie wnoszącego nic do problemu.Chytry dwa razy traci.Mogłem kupić Elsnera za 700 i mieć 5 wyjść na czujniki a kupiłem jedno za 340 zł z 1 wyjściem.Dopiero z czasem do mnie to dotarło że to aż tak tanio i atrakcyjnie nie było. Więc zamówiłem Elsnera bo używanie nie do końca sprawnego urządzenia żadnych korzyści mi nie przyniesia a tylko same straty. Nie wiem jakby się to zachowało latem gdy tylko wtedy "pracuje na siebie" czyli włącza i wyłącza grzałkę o określonej temperaturze wody(35-65).Może miałbym zimny natrysk albo wrzątek w kranie. Raczej nie będe tego testował. Urządzenie zapewne ma jakiś błąd oprogramowania a że rynek tego typu urządzeń w Polsce jest znikomy więc producent nie ma żadnych zgłoszeń o wadach albo ja nie mam zbytnio szczęścia do elektroniki.

robert25
Posty: 14
Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:11

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: robert25 » 27 sty 2015, o 16:20

Trochę mnie wystraszyłeś , sam kupiłem taki czujnik, u mnie na razie wszystko leży na stole ale działa od tygodnia zobaczymy jak długo, może trzeba do serwisu wysłać i niech sprawdzają.

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 27 sty 2015, o 18:48

robert25 pisze:Trochę mnie wystraszyłeś , sam kupiłem taki czujnik, u mnie na razie wszystko leży na stole ale działa od tygodnia zobaczymy jak długo, może trzeba do serwisu wysłać i niech sprawdzają.
Strach ma wielkie oczy. Bez obaw ,testuj nie koniecznie twój będzie wadliwy. Jak prześledzisz moje posty w tym wątku to jest napisane że u mnie jest zmieniona górna wartość progowa do 70 stopni gdzie normalnie masz tylko 40 stp. Być może to jest powodem wadliwego działania. Widzę że urządzeń ci przybywa z biurka przeniosłeś się na stół do kuchni. :mrgreen: Dobrze że masz jakiś progres.

robert25
Posty: 14
Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:11

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: robert25 » 28 sty 2015, o 00:11

No już wiem dużo więcej niż przed miesiącem ;) Wybrałem serwer comfortclick i działa to naprawdę fajnie , dzisiaj odpaliłem w końcu liczniki energii po modbusie.W którym sklepie kupowałeś tego Elsnera ?

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 9 lut 2015, o 19:01

Zakupyrobię tylko w niemieckich sklepach internetowych. Pewna obsługa i żadnego oszustwa. Czasami zaglądnę na Alledrogo ,raz na rok wpadnie jakaś okazja. Chociaż śledząc od około 2,5 roku ten temat to co niektórzy wystawiający już więcej stracili na wystawieniu za przedmiot niż zarobili. Chytry 2 razy traci. To tak jak ja.
Mam postęp w zepsuciu czujnika mianowicie kiedyś wystarczyło przeładować aplikację a w tej chwili to już jest konieczność odłączenia od magistrali, a że czujnik jest zabudowany to muszę wyłączać cały system.Niedługo podłączę Elsnera więc o jeden problem mniej.

cezary_bws
Posty: 19
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 13:56

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: cezary_bws » 11 lut 2015, o 16:11

Witam,
To trochę jakby po czasie, ale może się komuś przydać.
Jak potrzebuję taniego termostatu, to wykorzystuję Zennio QUAD - ma 4 wejścia binarne/analogowe (bądź 2 do czujek ruchu)
Do każdego wejścia można podpiąć sondę temperaturową - niestety tylko Zennio, ale są 3 do wyboru.
Za ok. 800 zł netto są 4 termostaty z czujkami. Tylko trzeba mieć czym ustawić temperaturę.
Teraz będzie offtopic
Natomiast co do firmy Intelektronik... Trochę się zdziwiłem, że jest polska firma produkująca urządzenia KNX, o których nie wiem, ale pogrzebałem nieco i pamięć mi się odświeżyła.
Fakt, ceny rewelacyjne, serwis być może też itp. tylko dlaczego w ETS aplikacja do aktora 8x pokazuje mi się Junga?? Logo KNX na urządzeniach nie ma, co zrozumiałe, jeśli to są urządzenia "kompatybilne" z KNX.
Trochę mi to wygląda na działanie - niech frajerzy się zrzeszają, płacą za licencje, układy TP UART, rozwijają system, a my sobie weźmiemy gotową aplikację, a elektronika jest śmiesznie tania, to zrobimy konkurencję. No sorry.
Jedno zastrzeżenie - też mi się nie podoba, że czasem urządzenie KNX w zakupie u polskiego dystrybutora (po niezłym upuście) jest droższe niż ogólnie dostępne w sklepie internetowym za zachodnią granicą. A klient też ma googla.
Ale to już inna bajka.

pozdrawiam

Gadgetman1
Posty: 124
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Czujnik temp. w zbiorniku C.W.U.

Post autor: Gadgetman1 » 11 lut 2015, o 18:45

Fakt, ceny rewelacyjne, serwis być może też itp. tylko dlaczego w ETS aplikacja do aktora 8x pokazuje mi się Junga?? Logo KNX na urządzeniach nie ma, co zrozumiałe, jeśli to są urządzenia "kompatybilne" z KNX.
A aplikacja do czujnika jest od Siemensa. Czyli potwierdza się co piszesz. To że brak loga na urządzeniu to samo sie rozumie że by to kosztowało dużo pieniędzy które trzeba wyłożyć teraz a kiedy się zwrócą tego nie wie nikt i konkurencyjność cenowa produktu spada. Dla mnie to generalnie jest bez znaczenia bo wyznaję że ma być komfortowo , funkcjonalnie i w przystępnych cenach.
D.

ODPOWIEDZ