Port USB i problem z adresami.

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
duss
Posty: 19
Rejestracja: 3 sie 2012, o 23:11

Port USB i problem z adresami.

Post autor: duss » 10 maja 2014, o 10:51

Witam:

Posiadam dwa rozne porty USB (tokka i 6149 ABB) - oba ETS4 wykrywa zawsze jako adres 15.15.255.

Na magistrali mam nowopodpiete urzedzenie (IO/S 8.6.1.1), ktore tez ma adres 15.15.255, jak chce nadpisac adres dla IOS'a - to sie ETS upomina,ze nie moze zmienic tego adresu. Gdybym chcial portowi USB zmienic adres to tez wywala blad, ze niemoze otworzyc portu itd.

Porty sa OK, bo inne funkcje programowe/diagnostyczne dzialaja OK.

Prosze o pilna odp - jesli sie da ;)

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: Gadgetman1 » 10 maja 2014, o 12:42

Chyba nie mogą mieć urządzenia dwóch takich samych adresów. Tworząc strukturę sieci zacznij od adresów 1.1.0 (to będzie zasilacz),dodajesz kolejno adresy (1.1.1 np sterownik rolet, itd. )do pozostałych urządzeń w sieci. Urządzenia systemowe do programowania dodaj na końcu sieci ,jeden port usb adres indywidualny 1.1.224 a drugi port usb 1.1.225. Chyba nie masz 225 urządzeń w sieci? Moja rada jest aby w pierwszych adresach stosować urządzenia w rozdzielni (łatwe do zapamietania) a następnie urządzenia rozproszone w sieci (porty magistrali,sensory).

duss
Posty: 19
Rejestracja: 3 sie 2012, o 23:11

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: duss » 10 maja 2014, o 12:46

Dobrze.... tylko, ze port USB mial juz taki adres... i nie wiem jak go zmienic.... podobnie z IOS - jako nowy mial taki adres.

Teraz nie wiem czym/jak przeprogramowac adres w IOS lub w porbie USB. aby byly rozne.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: Gadgetman1 » 10 maja 2014, o 14:37

Ja ci chyba nie pomogę bo nie znam struktury twojej sieci,zrób screenshot i wyślij albo prywatnie albo na forum.Nie znalazłem urządzenia 6149 ABB więc nie wiem co to jest.Dodając port usb postępujesz zwyczajnie jak dodając inne urządzenia czyli programujesz adres indywidualny np.1.1.225. Wogóle jakiekolwiek połączenia masz poprzez usb z innymi urządzeniami? Na pierwszej stronie ETS kliknij ustawienia ,następnie komunikacja i ustaw jeden port usb do połączenia,oczywiście możesz dodać drugi ale wątpię czy potrzebujesz .

duss
Posty: 19
Rejestracja: 3 sie 2012, o 23:11

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: duss » 10 maja 2014, o 14:59

Witam:

Posiadam dwa rozne porty USB (tokka i 6149 ABB) - oba ETS4 wykrywa zawsze jako adres 15.15.255.

Na magistrali mam nowopodpiete urzedzenie (IO/S 8.6.1.1), ktore tez ma adres 15.15.255, jak chce nadpisac adres dla IOS'a - to sie ETS upomina,ze nie moze zmienic tego adresu. Gdybym chcial portowi USB zmienic adres to tez wywala blad, ze niemoze otworzyc portu itd.

Porty sa OK, bo inne funkcje programowe/diagnostyczne dzialaja OK.

Prosze o pilna odp - jesli sie da ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: Gadgetman1 » 10 maja 2014, o 15:15

Tak jak pisałem w panelu ets ustawienia wybierz połączenia danego portu usb (aktywnego) zaznacz go,zrobi się zielony kliknij właściwości lokalne,ustaw 1.1.226 i zapisz następnie zamknij główny panel ets i przejdź do projektu ,w wybranym porcie nadpisz adres indywidualny 1.1.225.

duss
Posty: 19
Rejestracja: 3 sie 2012, o 23:11

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: duss » 10 maja 2014, o 17:24

Dzieki.....podzialalo.


Potem napotkalem kolejny problem... moj zasilacz jakims cudem (pewnie omylkowo mu taki sam zaprogramowalem taki adres) mial adres 1.1.26.
Oczywiscie gdybysmy do projektu zapodali zasilacz to w ETS nieda sie mu zaprogramowac adresu, ale jezeli podczas programowania iinnego urzadzenia wcisniemy guzik programowania w naszym zasilaczu to przyjmie programowany adres.

Gadgetman1
Posty: 132
Rejestracja: 19 sty 2014, o 15:10

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: Gadgetman1 » 10 maja 2014, o 17:27

Zasilaczjest nie adresowalny, w etesie będzie jako 1.1..,czyli zaczynasz przypisywać adresy od 1.1.1.

duss
Posty: 19
Rejestracja: 3 sie 2012, o 23:11

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: duss » 10 maja 2014, o 21:45

Tez tak myslalem..... ale moj ma adres;) 1.1.189:)

cox
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2008, o 09:28
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
Kontakt:

Re: Port USB i problem z adresami.

Post autor: cox » 15 maja 2014, o 09:51

1. niektóre zasilacze są adresowalne, jeżeli mają też pełnić jakąś funkcję. Jaki zasilacz?
2. adres usb zmienia się poprzez settings->communications->local

edit: ktoś już podpowiedział z local
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !

ODPOWIEDZ