Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Problemy przy montażu oprzewodowania i urządzeń KNX / EIB.
leszekg
Posty: 17
Rejestracja: 21 wrz 2011, o 07:52

Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Post autor: leszekg » 3 maja 2013, o 17:20

Dzisiaj kolejne wyzwanie w ramach KNX. :)
Mam dwa przyciski binarne. Oba przyciski włączają to samo światło. Włączają światło schodowe.
Kiedy włączam przycisk na dole schodów (a następnie idę na górę po czym chcę wyłączyć światło) to często jest tak, że światło wyłącza się dopiero za drugim przyciśnieciem włącznika. Tak jak by pierwsze przyciśnięcie wywoływało odczytanie stanu ze sterownika, a dopiero drugie przyciśnięcie wywoływało akcję wyłączenia.
Czy wiecie jak poradzić sobie aby przycisk działał w naturalny sposób? Naturalny czyli raz przyciskam na dole schodów po czym wyłączam światło przyciskając drugi raz na górze schodów. Bez kolejnego przyciśnięcia pomiedzy włączeniem i wyłaczeniem.

cezary_bws
Posty: 19
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 13:56

Re: Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Post autor: cezary_bws » 5 maja 2013, o 23:01

To jest podstawowy problem każdego początkującego. Chyba że uważał na kursie :-)
Mała podpowiedź: Przycisk musi wiedzieć, jaki jest stan wyjścia binarnego.
Trzeba tak ustawić właściwości przycisku, żeby dioda przycisku odczytywała stan wyjścia binarnego oraz sam przycisk odczytywał ten sam stan.
Czyli potrzebujemy dwóch adresów grupowych wpisanych na odpowiednie obiekty przycisku.
Podpowiedź nr 2: do "switch object" odpowiedniego klawisza trzeba przypisać oba adresy, ale tylko jeden adres będzie miał status "wysyłany", czyli ten załączający wyjście binarne.

krisu
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2011, o 14:36

Re: Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Post autor: krisu » 9 wrz 2013, o 23:32

A moze wystarczy ustawic flage "read" na przyciskach? Poza tym oba powinny byc w tej samej grupie adresowej. Im wiecej grup adresowych tym wieksze zamieszanie na magistrali.

cezary_bws
Posty: 19
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 13:56

Re: Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Post autor: cezary_bws » 5 paź 2013, o 22:26

Jeśli uważasz, że flaga READ zapisze status w przycisku... powodzenia

leszekg
Posty: 17
Rejestracja: 21 wrz 2011, o 07:52

Re: Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Post autor: leszekg » 9 lis 2013, o 09:01

Rozumiem, że trzeba utworzyć dwa adresy grupowe.
W sterowniku widzę taką możliwość bo mam obiekt który nazywa się Feedback.
http://iv.pl/images/25598518843648497848.gif

Ale w binarce nie mam dodatkowego obiektu.
http://iv.pl/images/16165998288093886130.gif

Mogę wrzucić tylko ten sam obiekt który wrzuciłem do pierwszej grupy gdzie jest zapalanie i gaszenie światła.
Czytając twoją podpowiedź domyślam się, że do drugiej grupy powinienem wrzucić ten sam obiekt, ale przełączyć inaczej flagi.
Pytanie tylko jakie flagi w której grupie jak załączyć.
Tutaj próbowałem różnych kombinacji, ale nie trafiłem. :(
http://iv.pl/images/73061514190337803314.gif

cezary_bws
Posty: 19
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 13:56

Re: Nowe wyzwanie :) przyciski binarne synchronizacja stanu

Post autor: cezary_bws » 30 lis 2013, o 17:06

Nie widzę obrazków.
Nie przejmuj się tak bardzo flagami, ponieważ na ogół są ustawione poprawnie "defaultowo".
Na aktorze przy obiekcie feedback powinna być flaga R i T
Nie napisałeś, co to za przycisk. Te prostsze rzeczywiście mogą nie mieć oddzielnego obiektu do statusu (a może nie wiesz, jaki parametr ustawić, ale jak nie będę wiedział, jaki to model, to nie podpowiem). Wówczas dla tego samego obiektu w przycisku przypisujesz adres do ON/OFF (na ten adres będzie wysyłany telegram), a następnie adres statusu. Dla tego obiektu wszystkie flagi niech będą włączone. W szczególności W do zapisu tego statusu w przycisku.

ODPOWIEDZ